Εχει αρχίσει να ξεθωριάζει το οικονομικό θαύμα της Κίνας

Εχει αρχίσει να ξεθωριάζει το οικονομικό θαύμα της Κίνας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ έχει πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένους και αρκετούς να προβληματίζεται, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Το 1990, ο αριθμός των Κινέζων που ζούσαν στις αγροτικές περιοχές σε πλήρη ένδεια, με λιγότερα από 1,90 δολ./1,74 ευρώ την ημέρα (με όρους αγοραστικής δύναμης του 2011), ξεπερνούσε τα 750 εκατομμύρια, ενώ το 2017 έφθαναν μόλις τις 700.000. Το 1949, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν μόλις 50 δολάρια εν συγκρίσει με το αξιοσέβαστο ποσό των 10.000 δολαρίων σήμερα, ενώ το προσδόκιμο από τα 36 έφθασε στα 76 έτη. Πέρασαν δεκαετίες και η ανάπτυξη της Κίνας ήταν φρενήρης. Σήμερα επιβραδύνεται, και η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ αμαυρώνει τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της, ενώ και οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ δημιουργούν βαρύ κλίμα.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές προβληματίζονται, επειδή θεωρούν πως ο Σι Τζινπίνγκ αποπειράται να ασκήσει ακόμα πιο αυστηρό κρατικό έλεγχο στην οικονομία, με στόχο να υπαχθούν τα πάντα υπό το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Η οικονομία επιβραδύνεται και αυτό είναι φυσικό, εάν σκεφθεί κανείς τους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα δέχεται πιέσεις λόγω απομόχλευσης και σινοαμερικανικού πολέμου», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο ερευνητής του Ινστιτούτου Λόβι, Ρίτσαρντ Μακ Γκρέγκορ. «Οι εν λόγω παράγοντες δεν θα παύσουν να υφίστανται και στο προσεχές μέλλον και θα επιδεινωθούν από την επικείμενη δημογραφική κρίση. Επίσης, θα επιβαρύνουν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα περαιτέρω, δεδομένου ότι τον Ιούλιο συνέβη η πρώτη πτώχευση τράπεζας στη χώρα κατά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και δύο επεμβάσεις διάσωσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο παρελθόν, οι Κινέζοι απέδειξαν ότι είναι αποτελεσματικοί διαχειριστές κρίσεων, αλλά οι προσδοκίες των ανθρώπων για δυναμική ανάπτυξη, όταν δεν πραγματοποιούνται, γίνονται δύσκολες στον χειρισμό τους». Το 1949, η Κίνα χειμαζόταν από συνεχείς συρράξεις και αυτό συνέβαινε τα προηγούμενα 18 χρόνια. Στην αρχή ήταν ο σινοϊαπωνικός πόλεμος, ενώ ακολούθησε ένας αιματηρός εμφύλιος, η επικράτηση των Κομμουνιστών και δεκαετίες ζωηρής ανάπτυξης, οι οποίες διακόπτονταν βίαια από διαλείμματα, όπως η καταστροφική πρωτοβουλία του Μάο Τσετούνγκ «Μεγάλο Αλμα Μπροστά».

Εχει αρχίσει να ξεθωριάζει το οικονομικό θαύμα της Κίνας-1

Το 1949, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα ήταν μόλις 50 δολάρια. Σήμερα έχει φθάσει στο ποσόν των 10.000 δολαρίων, ενώ το προσδόκιμο από τα 36 έφθασε στα 76 έτη.

Η προβλεπόμενη υποχρεωτική κολεκτιβοποίηση προκάλεσε λιμό, με αποτέλεσμα να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Μετά τον θάνατο του Μάο και τη διαδοχή του από τον Ντεγκ Ξιαοπίνγκ άρχισε ο μετασχηματισμός της Κίνας. Τα τελευταία 40 χρόνια εκατομμύρια κάτοικοι των αγροτικών περιοχών πλημμύρισαν τα παράλια για να εργαστούν στις πόλεις και να οικοδομήσουν την Κίνα ως «το μεγαλύτερο εργοστάσιο του πλανήτη». Σήμερα, η χώρα δεν αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, αλλά εξίσου σοβαρές προκλήσεις. Τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε ναδίρ 17 ετών και οι τιμές κατοικιών εξασθενούν, ενόσω αυξάνεται το χρέος των καταναλωτών. Το λιανεμπόριο φθίνει αρκετό καιρό, ενώ οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σταθερά μειώνονται από τον Ιούλιο του 2018.

Αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο, ο Αντριου Πολκ, συνιδρυτής της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Trivium China, πιστεύει ότι μέχρι στιγμής έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία. Εντούτοις, προσθέτει, όσο η διαμάχη παρατείνεται, τόσο οι επιπτώσεις του στο εμπόριο, στο επιχειρηματικό κλίμα, στις επενδύσεις και στην καινοτομία θα αμαυρώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα εποπτεύει την εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο αφορά τον δανεισμό και βασίζεται στην παραγωγή πληροφοριών για εργαλεία σχετικά με την παρακολούθηση και διαμόρφωση της συμπεριφοράς του ατόμου, των εταιρειών και των λοιπών φορέων και ενώσεων. Στα συμφραζόμενα αυτά συγκαταλέγεται και το πόσο αποφασισμένοι είναι οι άνθρωποι ή οι εταιρείες για το αξιόχρεό τους, η κατάρτιση μαύρης λίστας για ασυνεπείς και καταλόγων για την πορεία της αποπληρωμής και το ιστορικό των εκάστοτε δανειοληπτών. Kατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε. στην Κίνα, το εν λόγω σύστημα συνιστά την πιο συντονισμένη απόπειρα που έγινε ποτέ, για δημιουργία μιας αυτορρυθμιζόμενης αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή