Εντονες πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Εντονες πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες κατέγραψαν χθες οι δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την κίνηση της Ουάσιγκτον να θέσει περιορισμούς σε αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα, προκαλώντας αντιδράσεις στο Πεκίνο μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη των διμερών συνομιλιών αύριο Πέμπτη. Δυσμενή επίδραση είχε και η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα των κινεζικών εταιρειών επιπλέον 28 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και νεοφυείς εταιρείες με δραστηριότητες μεγάλου αντικτύπου. Το κλίμα μεταξύ των επενδυτών επιδεινώθηκε.

Οι τιμές των μετοχών των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χθες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Αυγούστου, όπως ήταν αναμενόμενο. Επίσης, οι μετοχές των ομίλων τεχνολογίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, ο δείκτης Dow Jones είχε πτώση κατά 0,55% και ο S&P 500 κατά 0,83%.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,10%, ενώ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε σημειώσει κέρδη. Η στερλίνα εξασθένησε ως προς το δολάριο μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι μία συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι αδύνατη εάν η Ε.Ε. επιμείνει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στους κόλπους της στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

Η στερλίνα υποχώρησε 0,7% ως προς το δολάριο, στο 1,2206 δολάριο. Ο δείκτης του δολαρίου προς ένα καλάθι άλλων ισχυρών νομισμάτων ανήλθε κατά 0,1%, διότι το αμερικανικό νόμισμα αγνόησε τα στοιχεία, που δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ είχαν τη σοβαρότερη πτώση τους σε τέσσερα και πλέον χρόνια. Το ευρώ εξασθένησε κατά 0,2% ως προς το δολάριο, στο 1,0954 δολάριο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,76%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -1,05%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -1,18%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB είχε πτώση 1,14% και στη Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε με απώλειες 1,15%. Στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης είχε πτώση 1%, στα 52,23 δολάρια το βαρέλι, αντισταθμίζοντας την αρχική άνοδο, λόγω των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή