Οι οικονομικές παρενέργειες στο Χονγκ Κονγκ

Οι οικονομικές παρενέργειες στο Χονγκ Κονγκ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κώδων του κινδύνου για την οικονομία του Χονγκ Κονγκ αυτή τη στιγμή ηχεί δυνατότερα, και αυτό μετά την απόφαση των Αρχών να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία προκάλεσε νέα κλιμάκωση της βίας και των ταραχών. Ηδη, το δολάριο του Χονγκ Κονγκ το ανταλλάσσουν οι πολίτες με δολάρια. Οι ελπίδες να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων σβήνουν σιγά σιγά, υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον τόπο, ενώ παρατηρείται και φυγή κεφαλαίων. Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο υπάγεται στον έλεγχο της Κίνας, έχει πρότερη εμπειρία σε καταστροφές, τόσο φυσικές όσο και οικονομικές – εξ ου και δείχνει έναν βαθμό αντοχής και ανθεκτικότητας. Το 1997 κατόρθωσε να αντεπεξέλθει στη νομισματική κρίση που ενέσκηψε στη Νοτιοανατολική Ασία και απέκρουσε με επιτυχία τις επιθέσεις στο νόμισμά της. Ακόμα και έτσι όμως το σοκ έκανε την πόλη να περιέλθει σε ύφεση. Το 2003, όταν εμφανίστηκε επιδημία η οποία έπληττε το αναπνευστικό σύστημα, και πάλι η οικονομία υπέστη ανάλογη βλάβη. Την περίοδο από το 1998 έως και το 2005 ο δείκτης των τιμών κατοικιών εμφάνισε κάμψη κατά σχεδόν ένα τρίτο. Παρά ταύτα, το Χονγκ Κονγκ βρήκε τη δύναμη και ανέκαμψε.

Μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η καθημερινότητα των ανθρώπων στην πόλη ελάχιστα είχε επηρεαστεί από τις ταραχές και τις διαδηλώσεις. Ολα αυτά ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες. Αφορμή στάθηκαν οι προτεινόμενες αλλαγές στο νομοθετικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, βάσει των οποίων θα επιτρεπόταν σε άτομα ύποπτα για το κινεζικό καθεστώς να εκδίδονται στην Κίνα προκειμένου να παραπεμφθούν σε δίκη. Οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να ψωνίζουν, αλλά και να μετακινούνται από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο. Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες αυτή η κατάσταση άλλαξε.

Αφού η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγορεύοντας στους διαδηλωτές να φορούν μάσκες, η άσκηση βίας πέρασε σε νέο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε σταθμούς του υπόγειου, σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) και υποκαταστήματα κινεζικών εταιρειών. Μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλυσίδες λιανικού εμπορίου και σούπερ μάρκετ έμειναν κλειστά και μείωσαν τις ώρες εργασίας.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θορυβήθηκαν. Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν στα καταστήματα τροφίμων, αυτά που έμειναν ανοικτά, και στα ΑΤΜ. Η νομισματική αρχή του Χονγκ Κονγκ καθησύχασε το κοινό πως υπάρχει επάρκεια χαρτονομισμάτων για να ικανοποιηθεί η ζήτηση.

Κίνδυνος, όμως, ελλοχεύει όταν εξαπλώνεται το κλίμα ανησυχίας και νευρικότητας. Η πιστοληπτική βαθμολογία του Χονγκ Κονγκ ήδη υποβαθμίστηκε από τη Fitch. Η Goldman Sachs υπολογίζει στα 4 δισ. δολάρια τις εκροές κεφαλαίων από το Χονγκ Κονγκ στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι εκροές αυτές δεν είναι ανησυχητικές, αλλά ούτε και καθησυχαστικές. Στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν πως οι καταθέσεις σε εγχώριο νόμισμα –το δολάριο του Χονγκ Κονγκ– υποχώρησαν κατά 1,6% από τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, οι καταθέσεις σε δολάρια ενισχύθηκαν κατά 2,7%.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα σε σκληρό νόμισμα συρρικνώθηκαν αιφνιδίως κατά 16 δισ. δολάρια τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Οι εκροές αυτές μπορεί να επεκταθούν σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ εξαρτώνται για τις καθημερινές μετακινήσεις τους από τον υπόγειο. Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας θα παρεμβάλουν εμπόδια στην καθημερινότητά τους. Ηδη υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αναχωρήσεων είτε εκπατρισμένων στελεχών σε εταιρείες, είτε κατοίκων του Χονγκ Κονγκ. Οσο περισσότεροι πατούν το κουμπί του πανικού, τόσο περισσότεροι θα ακολουθήσουν. ​​​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή