Κέρδη στις αγορές μετά την προσέγγιση ΗΠΑ – Κίνας

Κέρδη στις αγορές μετά την προσέγγιση ΗΠΑ – Κίνας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, αντιστρέφοντας τις απώλειές τους στη συνεδρίαση της Τρίτης. Το Πεκίνο δήλωσε, αφενός, ότι είναι ανοιχτό ακόμη και σε μερική συμφωνία με τις ΗΠΑ υπό τον όρο μη επιβολής πρόσθετων δασμών, αφετέρου, πως προσφέρεται να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αγροτικά. Χθες, πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά ο Dow Jones και ο S&P 500 είχαν άνοδο της τάξεως του 0,74% και 0,93% αντιστοίχως. Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,42%.

«Είναι ενθαρρυντικό το ότι η Κίνα δηλώνει πως επιθυμεί μια κάποια μικρής εμβέλειας συμφωνία», παρατηρεί ο Ράντι Φρέντερικ, αντιπρόεδρος για θέματα συναλλαγών και παραγώγων στην Charles Schwab. «Εάν οι δύο πλευρές κατορθώσουν να συγκατανεύσουν στη μη περαιτέρω επιβολή δασμών εκατέρωθεν, τότε θα πρόκειται για θετική έκβαση».

Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων τραπεζών, δεδομένου ότι την Τρίτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι θα επαναλάβει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων για να αποφύγει αναστάτωση των αγορών, όπως είχε συμβεί πρόσφατα. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείει νέα μείωση επιτοκίων.

Στην ευρωπαϊκή αγορά ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη είχε την καλύτερη επίδοση έξι εβδομάδων λόγω ενδείξεων αποκλιμάκωσης στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Κέρδη είχαν εν γένει χθες στην Ευρώπη και οι κλαδικοί δείκτες υψηλής τεχνολογίας και αυτοκινήτου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,33%, με 1,04% ο DAX, με 0,78% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,60% στο Μιλάνο ο FTSE MBI και με κέρδη 0,58% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ ενδυναμώθηκε 0,2% ως προς το δολάριο, στο 1,0979 δολάριο. Οι θεωρούμενες ως κινήσεις καλής θελήσεως της Κίνας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας, επηρέασαν θετικά και την αγορά πετρελαίου, αλλά τα κέρδη εν μέρει περιορίστηκαν λόγω αύξησης στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ. Η τιμή του Brent ενισχύθηκε 32 σεντς, στα 58,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά 35 σεντς ανήλθε η τιμή του αργού Ν. Υόρκης, στα 52,98 δολάρια το βαρέλι. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού διογκώθηκαν περισσότερο από το προβλεπόμενο κατά 2,9 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων για 1,4 εκατ. βαρέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή