Θετικές εξελίξεις σε εμπορικό πόλεμο και Brexit

Θετικές εξελίξεις σε εμπορικό πόλεμο και Brexit

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα του νέου κύκλου εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Πέμπτη την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών την πρώτη ημέρα των συναντήσεων, με τους επενδυτές να εκτιμούν ως πιθανό ενδεχόμενο την αναβολή των προγραμματισμένων αυξήσεων σε δασμούς εισαγόμενων αγαθών από την Κίνα, ύψους 200 δισ. δολ. στις 15 Οκτωβρίου και επιπλέον 300 δισ. δολ. δύο μήνες αργότερα. Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου. Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ διαβεβαίωσαν ότι και οι δύο βλέπουν «ένα δρόμο για πιθανή συμφωνία», αναφερόμενοι στο επίμαχο θέμα του εμπορίου στα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στη μετά Brexit εποχή.

Το ενδεχόμενο συμβιβασμού μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας στο τελευταίο σχέδιο Brexit που παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον, προβλέπει έξοδο της Βόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή ένωση και στη συνέχεια το Κοινοβούλιο της χώρας να αποφασίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν η περιοχή θα ακολουθεί ή όχι το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. Αντιδρώντας στη βελτιωμένη εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων τις τελευταίες ημέρες, τα κυβερνητικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας κινήθηκαν πτωτικά. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βρέθηκε κοντά στο 1,70% την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ημερών και συνολικά περίπου 17 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα χαμηλά ενός μήνα που είδαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε σημαντικά, καταγράφοντας κέρδη 2% έναντι του δολαρίου σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η ισοτιμία ευρώ/στερλίνας υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 0,88 για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου. Κέρδη, αν και συγκριτικά περιορισμένα, κατέγραψε και το ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο κατάφερε την Πέμπτη να ανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 1,10 για πρώτη φορά από τις 25 Σεπτεμβρίου και να καταγράψει εβδομαδιαία κέρδη περίπου 0,7. Εντούτοις, οι ανησυχίες για την πορεία της Ευρωζώνης παραμένουν αμείωτες, καθώς τα στοιχεία των τελευταίων ημερών από τη Γερμανία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τεχνικής ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Νομισματικής Ενωσης για πρώτη φορά από το 2013.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή