Moody’s: Φιλόδοξοι οι στόχοι της Τουρκίας

Moody’s: Φιλόδοξοι οι στόχοι της Τουρκίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική ασκεί στην Αγκυρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, τονίζοντας πως φαίνονται ασύμβατοι οι νέοι αναπτυξιακοί στόχοι της ως προς άλλες προβλέψεις, που αφορούν την οικονομία σε βάθος τριετίας. Ο οίκος επισημαίνει ότι οι στόχοι αυτοί για τον ρυθμό ανάπτυξης, που διατυπώνει η Αγκυρα, αυξάνουν τις πιθανότητες να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες ανισορροπίες σε μακροοικονομικό πλαίσιο. Η Τουρκία αγωνίζεται να ορθοποδήσει μετά την ύφεση του 2018, όταν η λίρα έχασε προς το δολάριο το 30% της αξίας της. Ο δε πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη 15ετίας. Εξ ου και πέρυσι η κυβέρνηση Ερντογάν αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης και προς τα πάνω εκείνην για τον πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, άλλαξε γραμμή πλεύσης και αναβάθμισε τον στόχο ανάπτυξης του 2020 στο 5% από το 3%, ενώ φέτος προβλέπει ρυθμό 0,5% έναντι 2,3% αρχικά. Μετρίασε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 12% και 8,5% το 2019 και το 2020 αντιστοίχως από την αρχική για 14,9% και 9,8%. Επιπλέον, η αναλογία δημοσιονομικού ελλείμματος προς ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 2,9% την προσεχή διετία. «Τίθενται πολύ μεγαλόπνοοι στόχοι ανάπτυξης στο 5% για κάθε χρόνο από το 2020 έως το 2022, κάτι το οποίο θα οξύνει τις δομικές ανισορροπίες της τουρκικής οικονομίας – τέτοιες είναι μια αύξηση στο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και προς τα άνω πιέσεις στον πληθωρισμό», παρατηρεί η Moody’s. Κατά τις εκτιμήσεις της, η οικονομία της γείτονος θα αναπτυχθεί φέτος 0,25% και το 2020 και το 2021 θα ανακάμψει στο τουλάχιστον 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή