Δύσκολη θητεία στο τιμόνι του ΔΝΤ περιμένει την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Δύσκολη θητεία στο τιμόνι του ΔΝΤ περιμένει την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η Deutsche Welle. Με φόντο τους εμπορικούς πολέμους, που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζουν ανησυχητική επιβράδυνση.

Εάν, μάλιστα, ξεσπάσει νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, ενδεχομένως ο διεθνής οργανισμός να κληθεί να διαδραματίσει ρόλο πυροσβέστη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και να σώσει ενδεχομένως κράτη από τη χρεοκοπία.

«Είναι τεράστια ευθύνη να αναλαμβάνει κανείς το τιμόνι του ΔΝΤ σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι απογοητευτική, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι σε πλήρη εξέλιξη και το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», επισήμανε η 66χρονη Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν και διαδέχθηκε την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Ταμείου. Γι’ αυτό και βασική προτεραιότητά της θα είναι να βοηθήσει τις χώρες «να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων και να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, πως η οικονομολόγος και πολιτικός Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας για τα νέα της καθήκοντα. Τη Δευτέρα, με μόλις δύο εβδομάδες να έχουν περάσει από την ανάληψη καθηκόντων, υποδέχεται υπουργούς Οικονομικών και διοικητές Κεντρικών Τραπεζών από όλο τον κόσμο στη Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Ψηλά στην ατζέντα πέρα από την αναπτυξιακή και την κλιματική πολιτική θα είναι οι εν εξελίξει εμπορικές συγκρούσεις και κυρίως οι συνέπειες της διελκυστίνδας ΗΠΑ και Κίνας. Και μολονότι ο Λευκός Οίκος απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την έδρα του Ταμείου, οι προειδοποιήσεις και συστάσεις του ΔΝΤ δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον.

Το μόνο που απομένει στον διεθνή οργανισμό είναι να επουλώνει τις βαθιές πληγές που ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντί να τις αντιμετωπίζει εν τη γενέσει τους. Η μακρά και πλούσια εμπειρία είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει στη φαρέτρα της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πριν αναλάβει γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, είχε διατελέσει επίτροπος. Μεταξύ 2010 και 2014 είχε το χαρτοφυλάκιο Ανθρωπιστικής Βοήθειας υπό τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ ο διάδοχός του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της εμπιστεύθηκε μεταξύ 2014 και 2016 το Γραφείο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή