Ο ρόλος της Fed στην επόμενη ύφεση

Ο ρόλος της Fed στην επόμενη ύφεση

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως των διχογνωμιών που διατυπώνονται από αναλυτές και οικονομολόγους για το πότε θα εμφανιστεί η επόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία, όλοι τους συμφωνούν ότι, εάν τελικώς συμβεί, θα χρειαστεί ένα γενναιόδωρο δημοσιονομικό πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί. Στο παρελθόν η όλη συζήτηση είχε περιστραφεί γύρω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία εθεωρείτο η πρώτη που θα αντιδρούσε και θα έδινε τη δυναμικότερη απάντηση, καθώς και γύρω από το πώς η αύξηση χρέους ενέχει κινδύνους αυτή καθεαυτήν. Σήμερα, όμως, το θέμα των συζητήσεων έχει να κάνει με το πόσα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν και σε ποια κατεύθυνση θα διοχετευθούν είτε πρόκειται για έργα υποδομών είτε για προγράμματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής ή για απευθείας επιδόματα σε νοικοκυριά.

Στην επόμενη ύφεση, όπως παρατηρεί η πρώην αξιωματούχος της Fed Κάρεν Ντάιναν, μπορεί η χώρα να χρειαστεί ένα πακέτο μέτρων έως και 1,7 τρισ. δολαρίων, δηλαδή διπλάσιο από το αντίστοιχο στις αρχές του 2009, όταν έπρεπε να αντιμετωπιστεί η τότε ύφεση. Αυτή η επιλογή τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τους ακαδημαϊκούς κύκλους, τους οικονομολόγους των ομίλων και τους αναλυτές των ερευνητικών ινστιτούτων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Η Ιαπωνία, λόγου χάριν, με χρέος διπλάσιο τους μεγέθους της οικονομίας της, δεν διστάζει να εκδώσει και άλλα ομόλογα. Τέλος, στην Ευρώπη τα κράτη, που ήδη έχουν υψηλό χρέος, μπορεί να σκεφθούν να δανειστούν περαιτέρω για να εκπληρώσουν τους στόχους μείωσης των ρύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή