Ο εμφύλιος των Ντε Μπενεντέτι για τον έλεγχο του ομίλου Gedi

Ο εμφύλιος των Ντε Μπενεντέτι για τον έλεγχο του ομίλου Gedi

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ενδοοικογενειακός πόλεμος, που σοβεί ανάμεσα στον Κάρλο ντε Μπενεντέτι, ιδρυτή του ιταλικού εκδοτικού ομίλου Gedi, στον οποίο ανήκουν οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και La Stampa και τα περιοδικά L’ Espresso και il Secolo XIX, και στους τρεις γιους του με αιχμή τον έλεγχο του ομίλου, προκάλεσε χθες αιφνιδιαστική εκτίναξη της μετοχής του. Εχοντας χάσει περίπου το 75% της αξίας της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η μετοχή του Gedi ενισχύθηκε χθες κατά 16% και ακολούθησε αναστολή της διαπραγμάτευσής της. Και αυτό γιατί το Σαββατοκύριακο, τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον όμιλο και επτά χρόνια από το 2012, οπότε ανέλαβαν οι τρεις γιοι του, ο πατριάρχης του εκδοτικού ομίλου υπέβαλε  προσφορά για την εξαγορά του 29,9% του Gedi. Τη συνόδευσε με μομφές για την ικανότητα των γιων του να διαχειριστούν το δημιούργημά του και ενώ εκείνοι με τη σειρά τους την απέρριψαν, η προσφορά πρόλαβε να επηρεάσει την αγορά.

Οπως ο ίδιος σχολίασε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, η προσφορά του για εξαγορά του 29,9% έναντι 38 εκατ. ευρώ αποβλέπει στο να «επανιδρύσει τον όμιλο με τον οποίο ταυτίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του». Τόνισε μάλιστα πως αντιπροσώπευε 0,25 ευρώ ανά μετοχή, όση ήταν η τιμή της, δηλαδή, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης λίγες ώρες προτού την υποβάλει. Σε ό,τι αφορά τους γιους του, Μάρκο, Ροδόλφο και Εδουάρδο, ανέφερε πως «δεν έχουν ούτε το ταλέντο ούτε το πάθος που απαιτείται για να είναι εκδότες εφημερίδων». Ο Ντε Μπενεντέτι ίδρυσε πριν από τέσσερις δεκαετίες την εκδοτική εταιρεία του και τη μετέτρεψε αργότερα στον όμιλο Gedi. Το 2012 αποφάσισε να αποσυρθεί και μεταβίβασε στους γιους το μερίδιό του στην CIR, την εταιρεία χόλντινγκ που ελέγχει το 43,8% του Gedi. Παρέμεινε, πάντως, πρόεδρος του Gedi μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Στη συνέχεια, ο πρωτότοκος γιος του, Ροδόλφο, ανέλαβε πρόεδρος της CIR και ο Μάρκο πρόεδρος του Gedi, ενώ παράλληλα συμπροεδρεύει στην ευρωπαϊκή μονάδα του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Carlyle Group.

Εκτοτε πολλές φορές έχει αμφισβητήσει την ικανότητά τους να τον διαχειριστούν. Με την πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια, ο Ντε Μπενεντέτι έχει επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον τους κατηγορώντας τους για κακοδιαχείριση και αδιαφορία για το δημιούργημά του.

Απορρίπτοντας την προσφορά του πατέρα του, ο Ροδόλφο ντε Μπενεντέτι ανταπέδωσε τα πυρά δηλώνοντας «πικραμένος» για την απαξίωση που υπέστη από τα σχόλια και μέσω της προσφοράς για την οποία δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση. Προσέθεσε ακόμη ότι αυτή η προσφορά «είχε μοναδικό αποτέλεσμα να αποσπάσει την προσοχή και να προκαλέσει μάταιη και περιττή ανησυχία στους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά για να διασφαλίσουν ένα επιτυχημένο μέλλον στον όμιλο Gedi».

Σημειωτέον ότι ο όμιλος έχει επανειλημμένως διαψεύσει τις φημολογίες περί συζητήσεων για την πώλησή του, όπως έκανε και τον περασμένο Ιούλιο, όταν δημοσιεύματα του Τύπου μιλούσαν για επαφές του με τον γαλλικό όμιλο ΜΜΕ Vivendi. O Μάρκο ντε Μπενεντέτι διέψευσε μάλιστα ως «φαντασιώσεις» τις φημολογίες για συνομιλίες του ομίλου με τον Τσέχο Ντανιέλ Κρετίνσκι, βασικό μέτοχο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή