Στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές

Στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την πορεία του Brexit που κυριαρχούσαν χθες στην ειδησεογραφία οδήγησαν σε ελαφρά πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που είχαν κλείσει την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,1%, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης του FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,6%. Μπορεί η αρχική εκτίμηση πως υπερπηδήθηκε ένα από τα βασικά εμπόδια για σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας να αντικαταστάθηκε από πληροφορίες περί «στασιμότητας», ωστόσο είναι σαφές πως αυτή τη στιγμή υποχωρούν οι προσδοκίες για Brexit χωρίς συμφωνία. Ο δείκτης εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος είχε ενισχυθεί κατά 5% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις χάρη στην προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας, έκλεισε χθες αμετάβλητος.

Στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου, το οποίο θεωρείται ότι απεικονίζει το κλίμα γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,5%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,3%, κυρίως χάρη στην είδηση ότι οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 14,4%.

Ο δείκτης των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,5%, κυρίως χάρη στα κέρδη που σημείωσαν οι τιμές των μετοχών της Volkswagen και της Renault. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 έκλεισε αμετάβλητος. Τώρα οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνων από ευρωπαϊκές εταιρείες, που θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προβλέπουν μείωση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit. Σύμφωνα με εκτίμηση της Refinitiv, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη Stoxx Europe 600 θα εμφανίσουν υποχώρηση της κερδοφορίας κατά 3,7% το τρίτο τρίμηνο.

Στη Γουόλ Στριτ εξακολούθησε και χθες να υπάρχει ανησυχία περί ενδεχόμενης κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη μερική εμπορική συμφωνία με την Κίνα προτού συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τον ερχόμενο μήνα. Αργά χθες το βράδυ ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,23%, ο Dow Jones κατά 0,05% και ο Nasdaq κατά 0,38%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή