Ερευνα στο Βατικανό για ύποπτες αγορές ακινήτων

Ερευνα στο Βατικανό για ύποπτες αγορές ακινήτων

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες μια ασυνήθιστη είδηση άφησε εμβρόντητους τους καρδιναλίους στην Αγία Εδρα: oι αστυνομικές δυνάμεις του Βατικανού έκαναν επιδρομή στα γραφεία της γραμματείας του, προχώρησαν στην κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγγράφων σχετικών με τα οικονομικά του κράτους και έθεσαν σε διαθεσιμότητα πέντε υπαλλήλους της. Την ίδια εβδομάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Τζουζέπε Πινιατόνε επικεφαλής της εισαγγελίας του κράτους του Βατικανού.

Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο Πινιατόνε είναι από τους σκληρότερους δικαστές διώκτες της μαφίας, στον οποίο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η σύλληψη του μαφιόζου Μπερνάντο Προβεντζάνο. Και βέβαια το Βατικανό απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με τα κίνητρα της επιδρομής στα γραφεία της γραμματείας του. Σημειωτέον ότι η γραμματεία του κράτους του Βατικανού είναι ο θεματοφύλακας των ιλιγγιωδών κεφαλαίων που συγκεντρώνονται στα ταμεία της Αγίας Εδρας από δωρεές φιλάνθρωπων πιστών καθολικών και στοχεύουν στη στήριξη των φτωχών και των αδύναμων. Ωστόσο, έπειτα από συστηματικές έρευνες, συνεντεύξεις αλλά και μελέτη των οικονομικών εγγράφων του Βατικανού, οι Financial Times κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η επιδρομή στόχευε στο να ανακαλύψουν οι Αρχές πώς βρέθηκε η Αγία Εδρα να αποτελεί μέρος μιας περίπλοκης συμφωνίας μεγάλης επένδυσης σε ακίνητα του Λονδίνου, η οποία δεν οδεύει καλώς εξαιτίας του Brexit.

Η υπόθεση ανάγεται στο 2012 όταν στελέχη της Credit Suisse οργάνωσαν με άκρα μυστικότητα τη συνάντηση ανάμεσα σε έναν απεσταλμένο του Βατικανού και έναν Ιταλό που εμφανίζεται ως γκουρού των επενδύσεων, ως «θαυματοποιός του χρήματος», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. Επρόκειτο για τον Ραφαέλε Μιντσιόνε, πρώην στέλεχος ιταλικών τραπεζών. Η Αγία Εδρα ενδιαφερόταν να ενημερωθεί για το πόσο επισφαλής θα ήταν μια επένδυση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Αφρική και ζητούσε ενημέρωση και συμβουλές από τον Ιταλό εμπειρογνώμονα. Ο Μιντσιόνε ανέλαβε να μελετήσει το θέμα και έπειτα από ώριμη σκέψη ενός ολόκληρου έτους επανήλθε με συγκεκριμένες προτάσεις. Ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του Βατικανού ότι η επένδυση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν θα ήταν επικερδής και αντιπρότεινε μια πολύ πιο προσοδοφόρα ευκαιρία: να πουλήσει στο Βατικανό ένα μερίδιο στο δικό του συγκρότημα πολυτελών κατοικιών σε μία από τις ακριβότερες γειτονιές του Λονδίνου.

Οι Financial Times εξακρίβωσαν έπειτα από έρευνα ότι το 2014 μεταφέρθηκαν στην εταιρεία συμμετοχών του Ραφαέλε Μιντσιόνε στο Λουξεμβούργο ποσά συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Credit Suisse και Banca della Svizzera Italiana και βέβαια από τους λογαριασμούς της Αγίας Εδρας. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί το Βατικανό ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ενός συγκροτήματος 49 πολυτελών κατοικιών στο Τσέλσι του Λονδίνου, σε μια αρκετά τολμηρή επένδυση δηλαδή, που στη συνέχεια έγινε πολύ πιο επισφαλής. Ο λόγος είναι, βέβαια, πως ακολούθησε το 2016 το δημοψήφισμα και η απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και έκτοτε προκαλεί διαρκώς τριγμούς στην αγορά πολυτελών κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας. Για τον Ραφαέλε Μιντσιόνε, όμως, η συμφωνία απέβη εξαιρετικά επικερδής. Σύμφωνα, πάντα, με στοιχεία των Financial Times, ο Μιντσιόνε άντλησε κέρδη ύψους 159 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή με το Βατικανό.

Αδιαφανείς συναλλαγές

Πηγές του Βατικανού που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα σε καθεστώς ανωνυμίας υποστηρίζουν πως οι διαρροές στον Τύπο προσφέρουν μόνο μια φευγαλέα ματιά σε μια θηριώδη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της Αγίας Εδρας: μια μερίδα καρδιναλίων εναντιώνεται στις προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου να συγκεντρώσει και να τακτοποιήσει τα διάσπαρτα και συχνά αδιαφανή οικονομικά του Βατικανού ύστερα από δεκαετίες σκανδάλων, που έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την επένδυση στα πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου καλλιεργούν υποψίες για τη δραστηριότητα του καρδινάλιου Τζιοβάνι Αντζελο Μπετσιού, ο οποίος όταν έγινε η συμφωνία ήταν γενικός υπεύθυνος της γραμματείας του Βατικανού, δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος της και επικεφαλής του προσωπικού της.  Υπό την ιδιότητα αυτή, ο καρδινάλιος Μπετσιού υπέγραψε την επένδυση αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τον Ραφαέλε Μιντσιόνε, κάτοχο χόλντινγκ εταιρείας στο Λουξεμβούργο. Ο Μιντσιόνε, όμως, δεν ήταν το είδος ανθρώπου που συνήθως θα εμπιστεύονταν οι άνθρωποι της Εκκλησίας. Γεννήθηκε στα περίχωρα της Ρώμης το 1965 και τη δεκαετία του 1980 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου άρχισε να πουλάει ομόλογα και παράγωγα σε διάφορες επενδυτικές τράπεζες. Σύντομα μεταξύ των συναδέλφων του απέκτησε τη φήμη ενός εργένη καρδιοκατακτητή. Ο βρετανικός Τύπος ασχολήθηκε μαζί του εξαιτίας της ερωτικής σχέσης που διατηρούσε με το μοντέλο Χέδερ Μιλς στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι δε συνάδελφοί του διαπίστωναν πως αναλάμβανε μεγάλα και επικίνδυνα στοιχήματα, ότι κέρδιζε και δαπανούσε πολλά χρήματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή