Kέρδη για λίρα και ευρώ μετά τη συμφωνία για το Brexit

Kέρδη για λίρα και ευρώ μετά τη συμφωνία για το Brexit

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη τη νέα συμφωνία για το Brexit, στην οποία είχαν καταλήξει η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας αποδέχθηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», γεγονός που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία προστατεύοντας την ενιαία αγορά. Το Βρετανικό Κοινοβούλιο καλείται το Σάββατο σε ειδική συνεδρίαση (η συγγραφή του άρθρου έγινε το πρωί της Παρασκευής) να επικυρώσει (απαιτούνται 320 θετικές ψήφοι) ή να απορρίψει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς το κόμμα DUP της Βορείου Ιρλανδίας, ο κυβερνητικός εταίρος που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας με 10 έδρες, έχει δηλώσει πως δεν θα υποστηρίξει τη νέα συμφωνία, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να συμπεριληφθεί η επιλογή ενός δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας. Στον απόηχο της είδησης για συμφωνία στους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν σημαντικά την Πέμπτη, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να αυξάνεται σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών -0,33%, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του -0,39% στις αγορές της Ευρώπης την επόμενη ημέρα, καθώς είναι αβέβαιο αν το βρετανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει εντέλει την εν λόγω συμφωνία.

Εν αναμονή του αποτελέσματος της κρίσιμης ψηφοφορίας, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως περιόρισαν την Παρασκευή τα κέρδη, που είχε πυροδοτήσει η συμφωνία την προηγούμενη ημέρα, ενώ η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επηρεάστηκε αρνητικά και από τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 6,0% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2019 από 6,2% το δεύτερο τρίμηνο, ο ασθενέστερος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης των τελευταίων τριών δεκαετιών περίπου. Στις αγορές συναλλάγματος, οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τη λίρα, η οποία έναντι του δολαρίου βρέθηκε την Πέμπτη σε υψηλό περίπου 5,5 μηνών, 1,2988, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του 1,2899 την Παρασκευή, παραμένοντας όμως ενισχυμένη κατά 2,0% σε εβδομαδιαία βάση.

Ευνοημένο από τη νέα συμφωνία και το κοινό νόμισμα, το οποίο ανήλθε έναντι του δολαρίου σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών, 1,1140 την Πέμπτη, προτού περιορίσει ελαφρώς τα κέρδη του την Παρασκευή στην περιοχή του 1,1126. Τα ασθενέστερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία Σεπτεμβρίου από τις ΗΠΑ ενέτειναν ενδεχομένως την ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,3% σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά κατά τους τελευταίους 7 μήνες, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 9,4% μηνιαίως, ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση ύστερα από αύξηση 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή