Made in USA, οι νέες τσάντες της Louis Vuitton

Made in USA, οι νέες τσάντες της Louis Vuitton

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο εργοστάσιο της Louis Vuitton εγκαινίασαν την Πέμπτη στο Τέξας των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, η κόρη του Ιβάνκα και ο Μπερνάρ Αρνό, μεγαλομέτοχος της εταιρείας, μαζί με τον δεύτερο γιο του Αλεξάντρ. Αν και τα περισσότερα από τα εργαστήρια της εταιρείας βρίσκονται στην Ευρώπη, το άνοιγμα του νέου εργαστηρίου στο Τέξας αποσκοπεί στο να παρακάμψει η επιχείρηση τους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ από τις αρχές του 2018 σε διάφορες χώρες. Ακόμη περισσότερο, ο Αρνό θέλει να διατηρήσει καλή σχέση με τον Τραμπ, άλλωστε ήταν το πρώτο στέλεχος εταιρείας από τον χώρο της μόδας που είχε σπεύσει το 2017 να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ωραίο εργοστάσιο», παρατήρησε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ξενάγηση στο νέο εργαστήριο της Louis Vuitton, όπου τα δερμάτινα πορτοφόλια, τσάντες και βαλίτσες που κατασκευάζονται θα φέρουν ταμπέλα με την ένδειξη «Made in USA». «Louis Vuitton – ένα όνομα που γνωρίζω πολύ καλά. Μου έχει κοστίσει αρκετά χρήματα στο πέρασμα των χρόνων», δήλωσε ο κ. Τραμπ, ενώ δίπλα του ο κ. Αρνό χαμογελούσε πλατιά. Είχε κάθε λόγο. Ο κ. Τραμπ τον χαρακτήρισε «καλλιτέχνη» και «οραματιστή». Ο Αρνό, σε μια εποχή που αλλάζουν παγκοσμίως τα γούστα των καταναλωτών και που η ενίσχυση του προστατευτισμού, πρωτίστως από τις ΗΠΑ, προκαλεί αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο, αποφάσισε να αψηφήσει μια από τις βασικές αρχές της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας: τα προϊόντα πρέπει να κατασκευάζονται εκεί όπου γεννήθηκαν. Το εργαστήριο της LVMH στο Τέξας είναι το τρίτο της εταιρείας στις ΗΠΑ. Ενώ ανταγωνίστριες εταιρείες όπως οι Gucci, Hermes και Chanel εξακολουθούν να παράγουν τα περισσότερα προϊόντα τους στη Γαλλία και στην Ιταλία, η Louis Vuitton έχει αρχίσει να ιδρύει νέα εργοστάσια ακολουθώντας περισσότερο τη λογική της βιομηχανίας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. «Είναι μια μορφή τέχνης να διατηρείς τις αξίες και τα πρότυπα της εταιρείας σου όταν αρχίζεις να επεκτείνεσαι έξω από τη χώρα καταγωγής σου»,, είπε ο Μάικλ Μπερκ, διευθύνων σύμβουλος της LVMH.

Το 2017, ο Αρνό ήταν από τα πρώτα στελέχη εταιρείας που είχαν επισκεφθεί τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την εκλογή του και είχε μείνει στον ουρανοξύστη του Τραμπ μαζί με τον γιο του Αλεξάντρ, σε μια εποχή που τα περισσότερα στελέχη από τον χώρο της μόδας δεν ήξεραν πώς να πλησιάσουν τον νέο πρόεδρο. Στη συνέχεια η LVMH δεσμεύτηκε να ακολουθήσει την πρωτοβουλία του κ. Τραμπ για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Το νέο εργαστήριο της εταιρείας στο Τέξας απασχολεί ήδη 500 εργάτες και αναμένεται να προσλάβει επιπλέον περίπου χίλιους την ερχόμενη πενταετία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της LVMH. Μπορεί ο αριθμός των εργαζομένων να είναι μικρός για το μέγεθος της αμερικανικής αγοράς εργασίας, με 164 εκατ. εργαζομένους, ίσως όμως να αρκεί ώστε η εταιρεία να ενισχύσει τους δεσμούς της με τον Τραμπ. Ο Μπερνάρ Αρνό ήταν καλεσμένος στο πρώτο επίσημο δείπνο που είχε παραθέσει ο κ. Τραμπ ως πρόεδρος.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, έχει δείξει να προτιμάει φορέματα της εταιρείας Christian Dior, η οποία ανήκει στον όμιλο LVMH, για εμφανίσεις της στη Γαλλία, όπως στην επέτειο για τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, τον περασμένο Ιούνιο. Βασικές κατηγορίες προϊόντων που κατασκευάζει και παράγει η LVMH, όπως τσάντες χειρός και σαμπάνιες, έχουν εξαιρεθεί από τα προϊόντα στα οποία οι ΗΠΑ επιβάλλουν από χθες αυξημένους δασμούς 25% σε αντίποινα για τις κρατικές επιδοτήσεις που δίνει η Ε.Ε. στην Airbus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή