Το ΤΧΣ ενέκρινε τη συμφωνία της Πειραιώς με την Intrum

Το ΤΧΣ ενέκρινε τη συμφωνία της Πειραιώς με την Intrum

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση του ΤΧΣ έλαβε χθες η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ύψους 27 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και τη μεταφορά των υπαλλήλων που εργάζονταν στη μονάδα διαχείρισης καθυστερήσεων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς στη νέα εταιρεία διαχείρισης, την Alternative Financial Solutions (AFS), η οποία έλαβε πρόσφατα άδεια από την ΤτΕ, έχοντας ήδη εξασφαλίσει και την έγκριση του SSM, και περνάει σε φάση υλοποίησης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η AFS θα μετονομαστεί σε Intrum Hellas και θα ανήκει κατά 80% στον σουηδικό όμιλο και κατά 20% στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η δημιουργία μιας δεύτερης εταιρείας, με την ίδια μετοχική σύνθεση, η οποία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η τράπεζα, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία έχει αποτιμηθεί στα 410 εκατ. ευρώ και το τίμημα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Intrum διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 296 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ μετά το 2022, εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι, που περιλαμβάνει η συμφωνία μετόχων.

Η συμφωνία εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την κεφαλαιακή της ενίσχυση με την άντληση 400 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγου της κατηγορίας Tier II, που υλοποιήθηκε τον Ιούνιο, καθώς και τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ έως και το 2021. Συγκεκριμένα, το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η Intrum ως αποκλειστικός διαχειριστής του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, προβλέπει ότι το 2019 τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ, το 2020 κατά 6,5 δισ. ευρώ και κατά 5 δισ. ευρώ το 2021, και βασίζεται στην παραδοχή πως η Intrum επιτυγχάνει υπεραπόδοση της τάξης του 10% στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Η συμφωνία είναι 10ετούς διάρκειας, αλλά το πλάνο της τράπεζας προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση την προσεχή τριετία, στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η τράπεζα έναντι των εποπτικών αρχών. Ωθηση στην επιτυχή υλοποίηση του πλάνου αναμένεται να δώσει το σχέδιο «Ηρακλής» που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου προγράμματος τιτλοποιήσεων ύψους 6 δισ. ευρώ, το οποίο έχει προγραμματίσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έως και το 2021.

Το άμεσο κεφαλαιακό όφελος από τη συμφωνία για την Τράπεζα Πειραιώς προσδιορίζεται στις 75 μονάδες βάσης, ενώ στο σκέλος της οργανικής κερδοφορίας το όφελος έχει υπολογιστεί στα 115 εκατ. ευρώ έως το 2021 και περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους που συνεπάγεται για την Τράπεζα Πειραιώς η απόσχιση της μονάδας καθυστερήσεων (RBU) και αφού προηγουμένως συνυπολογιστεί και το κόστος που θα καταβάλει η τράπεζα ως προμήθεια στην Intrum για την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων. Να σημειωθεί ότι στην AFS μεταφέρθηκαν τελικώς 1.100 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 850 προέρχονται από τη διεύθυνση RBU και οι υπόλοιποι 250 από άλλες διευθύνσεις της τράπεζας και από θυγατρικές της. Από τους 850 υπαλλήλους της RBU, οι 600 αποτελούν μόνιμο προσωπικό ενώ οι υπόλοιποι 250 θα εργαστούν στην AFS ως δανειζόμενο προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή