Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας θέλει να… γίνει λιγότερο ιταλική

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας θέλει να… γίνει λιγότερο ιταλική

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit έχει ένα σχέδιο ώστε να αυξήσει την τιμή της μετοχής της. Να την κάνει λιγότερο ιταλική.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας εξετάζει κατά πόσον μπορεί να λάβει αποστάσεις από τη στάσιμη οικονομία της χώρας και την κατακερματισμένη πολιτική σκηνή της μεταφέροντας ορισμένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία στη Γερμανία. Ο Ζαν-Πιερ Μουστιέ αναμένεται να αποκαλύψει στις 3 Δεκεμβρίου σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία νέας εταιρείας συμμετοχών στη Γερμανία όπου θα μεταφερθούν όλες οι δραστηριότητες της τράπεζας στο εξωτερικό. Απομακρύνοντας από την Ιταλία τα περιουσιακά της στοιχεία σε Γερμανία, Αυστρία, Ανατολική Ευρώπη και Τουρκία, η UniCredit θα μπορούσε να αμβλύνει την ιταλική ταυτότητα της τράπεζας –και τη συνακόλουθη πιστοληπτική της αξιολόγηση– καθιστώντας φθηνότερη τη χρηματοδότησή της. Η UniCredit, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως πανευρωπαϊκή τράπεζα, δραστηριοποιείται σε 14 χώρες και λίγο πάνω από τα μισά της έσοδα προέρχονται από αγορές εκτός της ιταλικής. Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές εξακολουθούν να την αντιμετωπίζουν ως ιταλική τράπεζα με σημαντικό ρίσκο.

Το νέο σχέδιο αποτελεί ένδειξη πως ο Μουστιέ είναι πεπεισμένος ότι η ιταλική οικονομία αποτελεί βαρίδι για την τιμή της μετοχής της και πως θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησής της ακόμη περισσότερο αν επιδεινωθούν οι προοπτικές της. «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υποβαθμιστεί σε “σκουπίδι” η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας; Η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη για αυτή την πιθανότητα», λέει πηγή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της. Παραδοσιακά, οι επενδυτές θεωρούν τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες στενάζουν υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων της ληθαργικής οικονομίας και της πολιτικής αστάθειας, συνδεδεμένες με το δημόσιο χρέος της χώρας διότι διακρατούν τεράστιο ύψος κρατικών ομολόγων. «Η UniCredit είναι βάσει μεγέθους ένας από τους ηγετικούς ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, αλλά εξαιτίας των ιταλικών ριζών της οι επενδυτές τη συνδέουν με το ρίσκο της Ιταλίας σε υπερβολικό βαθμό κατά τη γνώμη μου, δεδομένης της γεωγραφικής διαφοροποίησής της», λέει ο Στέφανο Καζέλι, καθηγητής Τραπεζικής και Χρηματοπιστωτικών στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου. «Είναι σαφές πως η UniCredit πληρώνει τίμημα για το γεγονός πως είναι ιταλική τόσο όσον αφορά το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να διακρατεί με βάση το κανονιστικό πλαίσιο όσο και όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης», προσθέτει.

Ορισμένες άλλες ιταλικές εταιρείες με σημαντική δραστηριότητα εκτός Ιταλίας, περιλαμβανομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat και της τηλεοπτικής επιχείρησης Mediaset, έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Ολλανδία ή ετοιμάζονται να το κάνουν. Ο Μουστιέ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η UniCredit θα εξακολουθήσει να είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και να έχει εκεί τα κεντρικά της γραφεία, αλλά από τον Μάιο και μετά περιορίζει την έκθεση της τράπεζας στην Ιταλία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή