Το τελευταίο μήνυμα Ντράγκι έπειτα από οκτώ χρόνια στην ΕΚΤ

Το τελευταίο μήνυμα Ντράγκι έπειτα από οκτώ χρόνια στην ΕΚΤ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεθαυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη θα είναι η τελευταία επί προεδρίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε μια σειρά σημαντικών μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας στη Ζώνη του Ευρώ – οπότε με αυτά κατά νουν, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις την Πέμπτη. Τα μέτρα του προηγούμενου μηνός συνίστανται μεταξύ άλλων στην επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς τίτλων και στη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

Οπως παρατηρεί ο Φρεντερίκ Ντικροζέ, υπεύθυνος στρατηγικής της εταιρείας επενδύσεων Pictet Wealth Management, «ως επί το πλείστον η τελευταία συνεδρίαση θα αναλωθεί στον αποχαιρετισμό του Μάριο Ντράγκι». Και το μείζον μήνυμα του ίδιου του Ντράγκι θα είναι ενδεχομένως ότι, εάν δεν είχε πράξει όσα έπραξε η ΕΚΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρισκόταν σε χειρότερη μοίρα. Πέραν τούτου, βέβαια, έχουν εμφανιστεί έντονες διχογνωμίες μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας, με αφορμή τις τελευταίες πρωτοβουλίες του προέδρου της για την επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η αποχαιρετιστήρια συνεδρίαση να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Εάν, πάντως, οι αγορές ήθελαν να ρωτήσουν κάποια πράγματα, το πρώτο έχει να κάνει με το περιεχόμενο της συνεδρίασης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, προβλέπουν ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν μείζονες αλλαγές στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση. Ισως θιγούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την εκ νέου διεκπεραίωση της αγοράς ομολόγων και του καθορισμού βαθμιδωτών επιτοκίων για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως απλά η συνεδρίαση της Πέμπτης θα είναι μία εκδήλωση που θα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της οκταετούς θητείας Ντράγκι, με τυπική λήξη την 31η Οκτωβρίου. Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ δεν προβλέπεται να συμβάλουν στην τόνωση του πληθωρισμού, ώστε να ανέλθει στα επίπεδα του στόχου λίγο κάτω του 2%. Αναλυτές θεωρούν, μάλιστα, αυξημένο τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη την προσεχή διετία. Μία άλλη ερώτηση, που πιθανώς οι αγορές να ήθελαν να απαντηθεί, είναι το κατά πόσον οι διαφορετικές απόψεις των στελεχών της ΕΚΤ θα επηρεάσουν την πολιτική της.

Ενδεχομένως ο Μάριο Ντράγκι να δεχθεί πιέσεις στη συνεδρίαση για το θέμα, αν και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ζήτημα που θα απασχολήσει τη διάδοχό του Κριστίν Λαγκάρντ. Είχε παρουσιαστεί μία πρωτοφανής διχογνωμία. Από τη μία πλευρά συντεταγμένοι ήταν οι διοικητές και πρόεδροι ορισμένων κεντρικών τραπεζών βορειοευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι διαφωνούν με το νέο πρόγραμμα ομολόγων και από την άλλη οι υπόλοιποι. Η ρήξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ δίνει την εντύπωση στις αγορές πως τα περιθώρια κινήσεών της είναι μικρά. Βέβαια, ο αντιπρόεδρός της, Λουίς ντε Γκίντος, έχει αποκλείσει μία στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της.

Μία επόμενη ερώτηση θα είχε να κάνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις πιθανές λεπτομέρειες γι’ αυτό. Αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εκκινήσει νέο γύρο αγοράς ομολόγων μηνιαίου ύψους 20 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη ίσως επαναλάβει ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι κατά πολύ παρόμοιο με το προηγούμενο, όπου η πλειονότητα των τίτλων ήταν κρατικά ομόλογα. Βέβαια, δύο καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο η ΕΚΤ θα εξαντλήσει τα γερμανικά ομόλογα, που μπορεί να αγοράζει. Οπότε θα πρέπει να αποκλίνει κατά τι από τον δικό της κανόνα σχετικά με το ύψος των κρατικών ομολόγων που αγοράζει και αντιστοιχεί στο κεφάλαιο της εκάστοτε χώρας στην ΕΚΤ. Τέλος, σχετικά με το ποια θα είναι η κατακλείδα του Μάριο Ντράγκι, αναμένεται ότι μεταξύ άλλων θα επαναλάβει την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την τόνωση της οικονομίας – έτσι θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή