ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ συστήνει «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων της Αργεντινής

Το ΔΝΤ συστήνει «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων της Αργεντινής

Οσοι κατέχουν κρατικά ομόλογα της Αργεντινής θα πρέπει να ετοιμάζονται για μεγάλες ζημίες, είναι το μήνυμα που εστάλη προς τους επενδυτές από αξιωματούχους του ΔΝΤ και από συνεργάτες του Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες, ομάδα άνω των είκοσι ομολογιούχων συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ώστε να εξετάσουν τις προοπτικές της Αργεντινής, η κυβέρνηση της οποίας προσπαθεί να διαχειριστεί δημόσιο χρέος ύψους 101 δισ. δολαρίων εν μέσω οικονομικής ύφεσης και πολύ ισχυρών πιέσεων στην ισοτιμία του πέσο.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου ενημέρωσαν τους ομολογιούχους πως θα πρέπει να διασφαλιστεί με «υψηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Αργεντινής, σύμφωνα με έναν ομολογιούχο που ήταν παρών στη συνάντηση, τον οποίο επικαλούνται οι Financial Times. Το Ταμείο θα πρέπει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Αργεντινής, ώστε να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια στο πλαίσιο προγράμματος διάσωσης που είχε συμφωνηθεί πέρυσι και το οποίο θα επαναδιαπραγματευτεί μετά τις εκλογές. Την περασμένη εβδομάδα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, είχε δηλώσει από την Ουάσιγκτον πως το Ταμείο θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Αργεντινής.

Οι ομολογιούχοι θεώρησαν πως τα σχόλια των αξιωματούχων του ΔΝΤ σημαίνουν ότι τα ομόλογα θα υποστούν σημαντικό «κούρεμα», ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Αργεντινής. «Το ΔΝΤ δεν θέλει μικρό “κούρεμα”, αλλά μεγάλο», είπε ο ομολογιούχος στους FT, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να κατηγορηθεί πως χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους για να διασώσει ομολογιούχους. Ο κ. Φερντάντες αναμένεται να κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής τον νυν πρόεδρο, Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος απέτυχε να εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να ζητήσει πέρυσι οικονομική διάσωση από το ΔΝΤ, το οποίο πρόσφερε στη χώρα δάνεια ύψους 57 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Το προηγούμενο διάστημα, ο περονιστής Φερνάντες είχε υιοθετήσει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, που περιλάμβανε μόνο επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων και όχι «κούρεμα» του κεφαλαίου. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως μια τέτοιου είδους «ήπια» αναδιάρθρωση χρέους δεν αρκεί, διότι η Αργεντινή αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας και όχι προσωρινή έλλειψη χρηματοδότησης. Οι αναλυτές προβλέπουν πως σύντομα ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Αργεντινής θα υπερβεί το 100%, εξαιτίας της μεγάλης υποτίμησης του πέσο Αργεντινής το 2018, αλλά και μετά τις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες ο Φερντάντες έλαβε 47%, ενώ ο Μάκρι 31% των ψήφων.