ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξαγορά της WeWork προχωράει η ιαπωνική τράπεζα Softbank Group

Σε εξαγορά της WeWork προχωράει η ιαπωνική τράπεζα Softbank Group

Το διοικητικό συμβούλιο της WeWork, της μεγαλύτερης εταιρείας ενοικίασης χώρων γραφείων παγκοσμίως, αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς της ιαπωνικής Softbank Group με αποτέλεσμα η ιαπωνική εταιρεία συμμετοχών να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της startup, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Κατά τη Wall Street Journal, ο συνιδρυτής και μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της WeWork, Ανταμ Νιούμαν, θα λάβει 1,7 δισ. δολάρια προκειμένου να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Η WeCompany, μητρική εταιρεία της WeWork, αξιολογούσε την προσφορά της Softbank, η οποία κατείχε ήδη το ένα τρίτο της νεοφυούς εταιρείας, και μια εναλλακτική προσφορά από την JPMorgan που περιελάμβανε δάνειο ύψους 5 δισ. δολαρίων. Το Reuters είχε μεταδώσει τη Δευτέρα πως η Softbank είχε καταθέσει προς τη WeWork και τους μετόχους της προσφορά που περιελάμβανε πακέτο διάσωσης ύψους σχεδόν 8 δισ. δολαρίων, το οποίο θα διασφάλιζε τη λειτουργία της εταιρείας και θα οδηγούσε στην αποχώρηση του Νιούμαν. Πρόκειται για δραματική εξέλιξη για τη WeWork, η αποτίμηση της οποίας μειώθηκε κατά σχεδόν 39 δισ. δολάρια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η αποτίμηση της WeWork υπολογιζόταν σε 47 δισ. δολάρια, ωστόσο με βάση την προσφορά διάσωσης της Softbank η αποτίμησή της πλέον υπολογίζεται σε μόλις 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγή του Reuters. Τον Σεπτέμβριο η WeWork είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και να αποπέμψει τον Νιούμαν. Οι επενδυτές είχαν προβληματιστεί έντονα για τις ζημιές που εμφάνιζε η WeWork και είχαν αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου και τον τρόπο που διοικούσε την εταιρεία ο Νιούμαν.