Μετριοπαθή καθηγήτρια Οικονομικών στέλνει στην ΕΚΤ η Μέρκελ

Μετριοπαθή καθηγήτρια Οικονομικών στέλνει στην ΕΚΤ η Μέρκελ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οικονομολόγο και καθηγήτρια πανεπιστημίου Ισαμπελ Σνάμπελ όρισε χθες η γερμανική κυβέρνηση ως εκπρόσωπο της χώρας στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φαίνεται πως άλλαξε τακτική, καθώς οι τρεις προηγούμενοι εκπρόσωποι της Γερμανίας προέρχονταν από την κεντρική τράπεζα ή από την πολιτική σκηνή της χώρας και δεν είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους.

Η κ. Σνάμπελ μπορεί να μην είναι θιασώτρια των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο δογματική όσο ήταν ο κ. Σταρκ ή η προκάτοχός της κ. Λαουτενσλάεγκερ.

Η ηλικίας 48 ετών κ. Σνάμπελ έχει ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα, ούσα καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, ενώ από το 2014 είναι μία από τους πέντε ανεξάρτητους οικονομολόγους που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, θέση με μεγάλο κύρος στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς παρουσίασε την υποψηφιότητα της κ. Σνάμπελ, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για «εξέχουσα οικονομολόγο», η οποία «θα πείσει τους συναδέλφους μου στην Ευρώπη και θα κάνει καλή δουλειά στην ΕΚΤ για την Ευρωζώνη και για τη Γερμανία».

Η κ. Σνάμπελ πρόκειται να αρχίσει να υπηρετεί στην ΕΚΤ στα τέλη Δεκεμβρίου και η επιρροή που θα ασκήσει θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το χαρτοφυλάκιο που θα της αναθέσει η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε κάθε περίπτωση, έχει τα προσόντα και την ευρύτητα πνεύματος να αποδειχθεί κάτι περισσότερο από τους προκατόχους της, που είχαν απομονωθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αντίθεσής τους σε όλες τις σοβαρές αποφάσεις χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής που είχε πάρει το Δ.Σ. υπό τον Μάριο Ντράγκι. «Η κ. Σνάμπελ θα μπορούσε να αναδειχθεί σε στενή συνεργάτιδα της Λαγκάρντ, προσφέροντας στη Γερμανία πολύ καλύτερη και εποικοδομητικότερη επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ από το παραδοσιακό nein», λέει στο Reuters o Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING.

Σε γενικές γραμμές, η κ. Σνάμπελ είχε υποστηρίξει τη χαλαρή πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και όταν διαφωνούσε, δεν χρησιμοποιούσε επιχειρήματα που υπονομεύουν την αξιοπιστία της ΕΚΤ. Για παράδειγμα, εξέφρασε την άποψη πως ήταν υπερβολική η επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, ωστόσο είχε δηλώσει στη Handelsblatt ότι «είναι επικίνδυνο πολιτικοί, δημοσιογράφοι και τραπεζίτες να ενισχύουν το αφήγημα πως η ΕΚΤ κλέβει τις αποταμιεύσεις των Γερμανών αποταμιευτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή