Θύμα του εμπορικού πολέμου η Harley-Davidson

Θύμα του εμπορικού πολέμου η Harley-Davidson

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανές αποτύπωμα στην κερδοφορία των μεγαλύτερων διεθνών επιχειρήσεων αφήνει ο σινοαμερικανικός πόλεμος. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες αποδίδουν την πτώση της ζήτησης και των πωλήσεων στον εμπορικό πόλεμο, ενώ αναζητούν παρακαμπτήριες διόδους προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς.

Στα πολλά θύματα του εμπορικού πολέμου συγκαταλέγεται η αμερικανική Harley-Davidson, της οποίας τα έσοδα μειώθηκαν κατά 21,6 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, εξαιτίας πάντοτε των δασμών. Το ηχηρό όνομα στον κλάδο κατασκευής μοτοσικλετών σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής σε νέο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη, από όπου τα προϊόντα θα εξάγονται στην Ευρώπη χωρίς να επιβαρύνονται με δασμούς. Η Harley-Davidson έχει στη διάθεσή της μια σειρά μέτρων απαραίτητων για την προσαρμογή της στο εκάστοτε οικονομικό περιβάλλον, όπως υποστηρίζει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Τζον Ολιν.

Η Caterpillar, κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της βιομηχανίας φορτηγών και μεγάλων οχημάτων, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τα έσοδα του 2019, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην «οικονομική αβεβαιότητα» που επικρατεί παγκοσμίως. Στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, η αμερικανική Caterpillar δημοσίευσε την πρώτη πτώση εσόδων εδώ και περίπου τρία χρόνια. «Οι πελάτες μας δεν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Φαίνεται πως περιμένουν να δουν τις εξελίξεις στην οικονομία προτού αποφασίσουν», όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Αντριου Μπόνφιλντ, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας.

Παράπλευρη απώλεια από την ανταλλαγή δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνιστά και ο βιομηχανικός και ενεργειακός όμιλος ABB. Ο ελβετικός-σουηδικός όμιλος δημοσίευσε μείωση των κερδών του κατά 15% το τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς οι δύο μεγαλύτερες αγορές του είναι αυτή τη στιγμή αποδυναμωμένες. Αφενός ο αριθμός των παραγγελιών περιορίστηκε σημαντικά στις ΗΠΑ, αφετέρου η Κίνα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των τελευταίων τριάντα ετών. Ο Πίτερ Βόζερ, διευθύνων σύμβουλος της ABB, δήλωσε πως θα δώσει προτεραιότητα στη διαχείριση των οικονομικών υποχρεώσεων, που ανακύπτουν λόγω της αναιμικής ζήτησης, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπράιαν Γκόντνερ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών Hasbro, αναλύοντας τα απογοητευτικά αποτελέσματα της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο, σχολίασε ότι «εάν οι επιπλέον δασμοί επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου, θα αυξήσουμε ξανά τις τιμές, ώστε να προστατεύσουμε το ακαθάριστο περιθώριο κέρδος. Η άνοδος των τιμών θα επιβαρύνει τους καταναλωτές». «Θεωρούμε ότι με τους δασμούς που θα επιβληθούν δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές δεν θα βιώσουν μια ιδανική περίοδο διακοπών», συμπλήρωσε ο Γκόντνερ, σύμφωνα με το Bloomberg. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα, οι μετοχές της Hasbro υποχώρησαν κατά 17%.

«Προφανώς τον τελευταία χρόνο υπήρχε πράγματι έλλειψη αποφασιστικότητας, αβεβαιότητα στον βιομηχανικό κλάδο. Τώρα βλέπετε το απτό αποτέλεσμα», σχολίασε στο Bloomberg ο Μάριο Κορδέρο, εκτελεστικός διευθυντής στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας. Οσο οι επιχειρήσεις παγκοσμίως προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα πλήγματα του εμπορικού πολέμου, αυξάνονται οι φόβοι σχετικά με την επιβάρυνση των καταναλωτών, ιδίως στις ΗΠΑ. Αναμένεται πως αμέσως μετά τις εταιρείες ο εμπορικός πόλεμος θα χτυπήσει την πόρτα στα νοικοκυριά με αύξηση των τιμών των προϊόντων. «Προχωρώντας θα δούμε την επίδραση στους Αμερικανούς καταναλωτές, διότι η κατανάλωση συνιστά κινητήρια δύναμη του ΑΕΠ. Εάν επηρεαστεί η κατανάλωση, τότε ασφαλώς θα δούμε και τον αντίκτυπο στην οικονομία», σχολίασε ο Κορδέρο στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή