Ανοίγει για τα ξένα κεφάλαια η κινεζική αγορά του 1 τρισ. δολ.

Ανοίγει για τα ξένα κεφάλαια η κινεζική αγορά του 1 τρισ. δολ.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι θα υλοποιήσει άμεσα τις υποσχέσεις της για απελευθέρωση της αγοράς της στην παγκόσμια βιομηχανία και στα ξένα κεφάλαια, χωρίς να επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο και τις κατά καιρούς απειλές της Ουάσιγκτον. 

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, ο κρατικός φορέας οικονομικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε πως από την 1η Ιανουαρίου 2020 στη δεύτερη οικονομία του κόσμου θα ισχύσουν νέοι κανόνες που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις ξένες επιχειρήσεις. Ανακοινώνοντας την εξέλιξη, ο Νινγκ Ζίτζχε, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κάλεσε τις ΗΠΑ να βελτιώσουν ομοίως το επιχειρηματικό τους περιβάλλον, ώστε να είναι πιο φιλικό για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως με τους νέους κανόνες θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση εγχώριες και ξένες εταιρείες, αλλά και όποιος φορέας δραστηριοποιείται στην κινεζική αγορά, αδιακρίτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Παράλληλα, οι νέοι κανόνες θα εγγυώνται τον θεμιτό ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες και την ισότιμη πρόσβασή τους στην αγορά, ενώ θα ενισχύουν την προστασία που παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία. Σημειωτέον ότι μόλις τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο κατήγγειλε με σχετική έκθεσή του την «απροκάλυπτη μεροληψία» που υφίστανται οι ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα όσον αφορά τις προσφορές τους για τις δημόσιες προμήθειες.

Εχει προηγηθεί, πάντως, τρεις ημέρες νωρίτερα, ανακοίνωση της κινεζικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (CSRC) ότι από τον Απρίλιο του επόμενου έτους καταργούνται οι περιορισμοί στο ποσοστό ιδιοκτησίας που μπορούν να κατέχουν ξένες επενδυτικές σε κινεζικά funds, χρηματιστηριακές και εταιρείες προθεσμιακών συμβολαίων. Πρόκειται για επίσπευση των σχεδίων του Πεκίνου, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε άνοιγμα στο ξένο κεφάλαιο το 2021. Η ανακοίνωση προσδιορίζει έτσι τα χρονικά όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς ετοιμάζονται ήδη να εισέλθουν στην κινεζική αγορά. Δεν διευκρινίζει, ωστόσο, κατά πόσον τον Απρίλιο θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις οι ξένες εταιρείες ή θα μπορούν ήδη να λάβουν τις σχετικές άδειες.

Η είδηση εκτιμάται, πάντως, ότι προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στις ξένες εταιρείες που αδημονούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά του 1 τρισ. δολαρίων. Στη σχετική ανακοίνωσή της η CSRC τονίζει πως «θα συνεχίσει την απελευθέρωση της κινεζικής χρηματαγοράς, θα εγκρίνει την εγκατάσταση ξένων επενδυτικών και χρηματιστηριακών εταιρειών, σύμφωνα πάντα με τη σχετική νομοθεσία».

Εν ολίγοις, το Πεκίνο καθιστά σαφές ότι δεν ανακαλεί ειλημμένες αποφάσεις, μολονότι η Ουάσιγκτον έχει διευρύνει τη «μαύρη» λίστα των κινεζικών εταιρειών που αποκλείει από την αμερικανική αγορά και έχει συμπεριλάβει σε αυτή ορισμένες από τις σημαντικότερες νεοφυείς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι Megvii Technology και SenseTime Group. «Θα εξετάσουμε τις τριβές με τις ΗΠΑ με ανοιχτό μυαλό και καρδιά», σχολίασε μιλώντας στο Reuters ο Χουάνγκ Λιμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορίας (ΜΙΙΤ). Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Κίνα θα ανοίξει παράλληλα στις ξένες επενδύσεις άλλους τομείς της οικονομίας της, όπως οι τηλεπικοινωνίες, το Ιντερνετ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Κάλεσε, ωστόσο, την Ουάσιγκτον να σεβαστεί τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο και να δρα με σύνεση. Η δημοσιοποίηση του χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα ξένα κεφάλαια συμπίπτει με τις συνομιλίες που άρχισαν τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον με την αμερικανική αντιπροσωπεία, με στόχο μια ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή