Ενισχύθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές

Ενισχύθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλείψει εκπλήξεων από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας, όπως και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες όλα με κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,6%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών.  

Η μεγαλύτερη χημική βιομηχανία του κόσμου, η BASF, ανακοίνωσε μια αισιόδοξη εικόνα της για το σύνολο του έτους και, παρά τη μείωση των κερδών της, η μετοχή της σημείωσε άνοδο κατά 3,4%. Ομοίως, η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler σημείωσε άνοδο κατά 3,3% έχοντας ανακοινώσει κέρδη χάρη στις πωλήσεις των οχημάτων της Mercedes-Benz. Αλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW και η PSA, σημείωσαν άνοδο ανάμεσα στο 1% και το 2%. Παράλληλα, η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca εκτινάχθηκε κατά 5,6% όταν προέβλεψε αύξηση των πωλήσεών της και συμπαρέσυρε ανοδικά τον δείκτη των φαρμακοβιομηχανιών σε άνοδο 1,5%. Εδωσαν, έτσι, ώθηση στον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 0,58%. Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 0,55% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 0,79%. Τα κέρδη σημειώνονται σε μια περίοδο έντασης για τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα επιχειρήσεων, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι ενδείξεις πως η Γερμανία οδεύει προς ύφεση.

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν, άλλωστε, πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έμεινε στάσιμη τον Οκτώβριο εν μέσω μειωμένης ζήτησης. Αντιδρώντας στην είδηση, το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1107 δολάριο. Είναι σαφές ότι υπερίσχυσε στην αγορά το θετικό κλίμα από τα καλά αποτελέσματα εταιρειών και έτσι εξουδετέρωσε τις δυσοίωνες ειδήσεις όπως, για παράδειγμα, της Nokia. Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη τόσο του τρέχοντος έτους όσο και του επόμενου, με συνέπεια η μετοχή της να σημειώσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση της ιστορίας της, υποχωρώντας κατά 23,4%. Αναπόφευκτα επηρέασε το χρηματιστήριο του Ελσίνκι που έκλεισε με απώλειες 1,5%.  Ελαφρά άνοδο σημείωσαν, άλλωστε, οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 56,48 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 62,62 δολάρια το βαρέλι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή