Μείωση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία

Μείωση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 250 μονάδες βάσης στο 14%, ακολουθώντας τις εντολές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται για την οικονομία μετά τη συμφωνία για τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, λέγοντας ότι βελτιώνονται οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Χθες το βράδυ, η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου. «Η (τουρκική) κεντρική τράπεζα πάει γυρεύοντας, δοκιμάζοντας την ανοχή της αγοράς με τον πολύ ταχύ ρυθμό που χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική», σχολίασε στο Bloomberg ο Πιoτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο.

Η τουρκική λίρα είχε ενισχυθεί την Τετάρτη κατά 1,3% έναντι του δολαρίου, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα άρει τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει στην Τουρκία με αφορμή την επίθεση στη βόρεια Συρία. Η σταθεροποίηση της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες και η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 9% τον Σεπτέμβριο δίνουν κάποια περιθώρια κινήσεων στην κεντρική τράπεζα να ενισχύσει την τουρκική οικονομία, η οποία προσπαθεί να βγει από την ύφεση που είχε προκαλέσει πέρυσι η υπερθέρμανσή της λόγω του υψηλού δανεισμού και η νομισματική κρίση εξαιτίας και της αντιπαράθεσης Ερντογάν – Τραμπ πέρυσι τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή