Ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

Ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία, από την Ευρώπη μέχρι την Ανατολική Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να στέλνει ανησυχητικά σημάδια, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξής της θα είναι ο χαμηλότερος από το 2009. Στην Ευρωζώνη τα προκαταρκτικά στοιχεία από τον σύνθετο δείκτη υπεύθυνων παραγγελιών (PMI) που δημοσιεύτηκαν χθες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει στάσιμη στις αρχές του τέταρτου τριμήνου.

«Η Ευρωζώνη μπαίνει στο τέταρτο τρίμηνο κολλημένη σε επίπεδο σχεδόν στασιμότητας, με το προκαταρκτικό PMI να υποδηλώνει τριμηνιαία ανάπτυξη ελάχιστα χαμηλότερη από 0,1%», εξήγησε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας IHS-Markit, που διενεργεί τις έρευνες PMI. Στη Γερμανία η δραστηριότητα στη μεταποίηση εξακολουθεί να συρρικνώνεται έντονα, ενώ και ο σύνθετος δείκτης PMI (περιλαμβάνει τη δραστηριότητα σε μεταποίηση και σε υπηρεσίες) εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο που δείχνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα που εμφανίζει η γαλλική οικονομία, με τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες να επεκτείνεται με σχετικά ικανοποιητικό ρυθμό και στη μεταποίηση να παραμένει ελαφρώς πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας. Το δεύτερο τρίμηνο η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 0,1%, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει συρρίκνωσή της και το τρίτο τρίμηνο. Αντιθέτως, η γαλλική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,35% το δεύτερο τρίμηνο, ταχύτερα από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης πλην της ισπανικής. Αναλυτές εξηγούν πως η γαλλική οικονομία είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην τοπική αγορά και σε καταναλωτικά αγαθά απ’ ό,τι η γερμανική και η ιταλική οικονομία, ενώ παράλληλα έχει ενισχυθεί από τις μεταρρυθμίσεις και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν.

Στις ΗΠΑ οι νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 0,5%, σημάδι πως οι επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας. Η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009. Στην Ιαπωνία η δραστηριότητα στη μεταποίηση τον Οκτώβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016 και στη Νότια Κορέα ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,4% το τρίτο τρίμηνο, από 1% το δεύτερο τρίμηνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή