ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τελευταίες συμβουλές του Ντράγκι προς τη Λαγκάρντ

oi-teleytaies-symvoyles-toy-ntragki-pros-ti-lagkarnt-2344085

Μια πλήρης ενημέρωση και κάποιες συμβουλές μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες όταν αναλαμβάνει κάποιος μια νέα θέση. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε χθες ότι η διάδοχός του, Κριστίν Λαγκάρντ, γνωρίζει ήδη καλύτερα από τον καθένα τι να κάνει και τι να πει. Παρ’ όλα αυτά, η τελευταία σημαντική συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι περιελάμβανε ορισμένες, άρρητες, συμβουλές στην περίπτωση που τις χρειαστεί.

Πρώτον, ποτέ μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Ερωτηθείς για ποιο επίτευγμά του αισθάνεται περισσότερο υπερήφανος, ο Ντράγκι απάντησε ότι ήταν η ακούραστη επιδίωξη να φέρει εις πέρας την εντολή για σταθερότητα των τιμών. Η Λαγκάρντ θα πρέπει να δείξει την ίδια επιμονή, δεδομένου πως εξασθενεί η οικονομία της Ευρωζώνης και πως είναι περιορισμένες οι πληθωριστικές πιέσεις.

Νωρίτερα χθες, η έρευνα υπευθύνων παραγγελιών είχε καταδείξει πως η οικονομική δραστηριότητα μόλις που επεκτάθηκε τον Οκτώβριο. Η δραστηριότητα στη μεταποίηση συρρικνώνεται και υπάρχουν σημάδια ότι η εξασθένηση εξαπλώνεται και στον κλάδο των υπηρεσιών. Και η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, ενδέχεται να έχει περιέλθει σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Δεύτερον, άφησε πίσω σου την εσωτερική διαμάχη που είχε ξεσπάσει στην ΕΚΤ μετά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο. Ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί πως η ατμόσφαιρα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι ήδη λιγότερο τεταμένη. Κατά τα λεγόμενά του, ένας εκ των διαφωνούντων είπε περασμένα ξεχασμένα και ένας δεύτερος απηύθυνε γενική έκκληση για ενότητα. Αυτή είναι μια καλή βάση για να αρχίσει η Λαγκάρντ το έργο της.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσέχεις τους κινδύνους που ίσως να επιφέρει η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική. Ο Ντράγκι επισήμανε πως ενδέχεται να είναι υπερβολική η αποτίμηση εμπορικών ακινήτων πρώτης κατηγορίας, αλλά και των ομολόγων υψηλής απόδοσης. Πράγματι, οι κανονιστικές αρχές θα πρέπει να ασχοληθούν με τα όποια συγκεκριμένα προβλήματα. Ωστόσο, αν κάτι πάει στραβά, αυτοί που θα κατηγορηθούν είναι η ΕΚΤ και η Λαγκάρντ.

Η αυτοκυριαρχία που επέδειξε ο Ντράγκι όταν δεχόταν κριτική, ιδίως αυτή που προερχόταν από τη Γερμανία, είναι το τελευταίο δίδαγμα προς τη Λαγκάρντ. Θα πρέπει να περιμένεις πως θα δεχθείς έντονες επικρίσεις, ό,τι και αν κάνεις, αλλά παρ’ όλα αυτά συνέχισε τον δρόμο σου. Ομολογουμένως, ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ έχει κάνει ήδη όλη τη δύσκολη δουλειά στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής. Ομως, η αντικαταστάτριά του θα επιβλέπει την αναθεώρηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αναθεώρηση που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει συζήτηση για τον ορισμό της σταθερότητας των τιμών. Υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περισσότερη κριτική.