Στο επίκεντρο οι εξελίξεις του Brexit – Πιέσεις σε λίρα και ευρώ

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις του Brexit – Πιέσεις σε λίρα και ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις αναφορικά με το Brexit παρέμειναν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους ειδικούς απεσταλμένους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες να εξετάζουν σε συνάντησή τους την Παρασκευή (η συγγραφή του άρθρου έγινε το πρωί της εν λόγω ημέρας πριν από την ολοκλήρωση της συνάντησης) το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με τη διάρκεια της παράτασης που θα μπορούσε να δοθεί για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, σε περίπτωση που η E.E. εγκρίνει τρίμηνη παράταση, θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα πρόταση στο βρετανικό Κοινοβούλιο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, πρόταση η οποία για να εγκριθεί θα πρέπει να κερδίσει τη στήριξη των δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών. Σε αυτό το περιβάλλον, η βρετανική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό μιας εβδομάδας, 1,2790 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 1,7% από το υψηλό πέντε μηνών 1,3012 που είδαμε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα, προτού ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 1,2840 την ώρα συγγραφής του άρθρου την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη, στην τελευταία συνεδρίασή του υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) της ΕΚΤ αποφάσισε, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,50%, αντιστοίχως. Με την ΕΚΤ να προτίθεται να διατηρήσει ένα διευκολυντικό, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα νομισματικής πολιτικής εξασφαλίζοντας ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας με αγορές στοιχείων ενεργητικού (ύψους 20 δισ. ευρώ/μήνα από την 1η Νοεμβρίου) για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό μιας εβδομάδας, 1,1063 την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 1,1113 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση της τάξεως του 0,5%. Τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη που ενισχύουν τις ανησυχίες για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών επέδρασαν, επίσης, αρνητικά στο κοινό νόμισμα. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για τον κλάδο μεταποίησης και τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 50,2 τον Οκτώβριο, οριακά πάνω από το χαμηλό εξαετίας 50,1 του Σεπτεμβρίου και το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. O αντίστοιχος δείκτης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 για δεύτερο συνεχή μήνα (48,6), ενισχύοντας τις ανησυχίες για διατήρηση υφεσιακών συνθηκών στην οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή