Η πολιτική αστάθεια πλήττει την ισπανική οικονομία

Η πολιτική αστάθεια πλήττει την ισπανική οικονομία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαδηλώσεις στην Καταλωνία και η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον στην Ισπανία και ενδέχεται να επιβαρύνουν την οικονομία της. «Οσον αφορά την ισπανική οικονομία, τα τελευταία στοιχεία οδηγούν σε σταδιακή υποχώρηση της δραστηριότητας», προειδοποίησε χθες ο Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας. Η Ισπανία προετοιμάζεται να διεξαγάγει στις 10 Νοεμβρίου τις τέταρτες εθνικές εκλογές σε περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν αυτοδυναμία.

Ο Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος δήλωσε ότι το πολιτικό αδιέξοδο ενδέχεται να επιβαρύνει την οικονομία. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτραπεί από την ανάδειξη ισχυρής κυβέρνησης, όπως προσέθεσε ο ίδιος. «Η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές πρέπει να έχει δυναμισμό και αρκετή υποστήριξη, ώστε να επιβάλει μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τις ευαισθησίες της ισπανικής οικονομίας και μέτρα που θα αυξήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης», δήλωσε χθες ο Χενράντες ντε Κος. Το ήδη αναστατωμένο πολιτικό περιβάλλον επιβαρύνεται περαιτέρω από τις έντονες και σε ορισμένες φάσεις βίαιες διαδηλώσεις στην Καταλωνία.

Χιλιάδες Καταλανοί κατέκλυσαν τους δρόμους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι κατά της καταδίκης εννέα αυτονομιστών ηγετών για την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017. Οι διαδηλώσεις προκαλούν ανησυχία σχετικά με την προσέλκυση τουριστών και τον αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η αβεβαιότητα και τα πρόσφατα γεγονότα στην Καταλωνία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους επενδυτές, ιδίως εάν εξακολουθήσουν να υφίστανται σε βάθος χρόνου, δήλωσε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή