Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν στα εργασιακά

Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν στα εργασιακά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως της γενικευμένης δυσπραγίας η γαλλική οικονομία δείχνει πιο ανθεκτική από ό,τι χώρες με μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εξαγωγές, όπως η Γερμανία. Και αυτή η βελτιωμένη κατάσταση αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας, φανερώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, όπως επισημαίνουν σχετικά οι Financial Times. Βέβαια, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τη Γαλλία να ακολουθεί την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Εντούτοις, το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος υποχώρησε στα χαμηλότερα δεκαετίας στο 8,5%. Η εκτεταμένη χρήση βραχείας διάρκειας συμβάσεων εργασίας μειώνεται από τις αρχές του 2018 και μετά. Κατά τον οικονομολόγο της επενδυτικής τράπεζας Berenberg, Φλόριαν Χενς, «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Γαλλία να βρίσκεται σε καλύτερη θέση το 2022 από ό,τι σήμερα χάρις στις πολιτικές Μακρόν για την απασχόληση». Εξ ου και φαίνεται αρκετά εφικτός ο στόχος του 7% για την ανεργία.

Αλλαγές

Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, κατέστησε λιγότερο επαχθείς για την εργοδοσία τις μακράς διαρκείας συμβάσεις εργασίας, θέτοντας ανώτατο όριο στο κόστος μιας άδικης απόλυσης. Επίσης, έκανε αλλαγές στη φορολογία και στα επιδόματα, ώστε να καταστήσει ελκυστικότερες τις δουλειές με τις χαμηλές αμοιβές, ενώ οι βραχυπρόθεσμες συμβάσεις έγιναν ακριβότερες για κάποιους εργοδότες. Επιτάχυνε τα προγράμματα επιμόρφωσης, μεταξύ των οποίων και ένα πενταετούς διάρκειας ύψους 15 δισ. ευρώ για κατάρτιση μακροχρόνια και νέων ανέργων, ενώ συνέδεσε ορισμένα επιδόματα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως είναι πολύ νωρίς να αποφανθεί εάν οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν συνέβαλαν στον περιορισμό της ανεργίας, αν και προκάλεσαν αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Η αγορά για τους εποχικά εργαζόμενους είναι πιο ευέλικτη από ό,τι σε Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία. Επίσης, η Γαλλία έχει θεσπίσει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στον ΟΟΣΑ στον κατώτατο μισθό μετά την Ιαπωνία. Η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό λέει ότι ειδικά οι θέσεις προσωρινής απασχόλησης δημιουργούνται ευκολότερα, διότι οι μικρές επιχειρήσεις, αν μη τι άλλο, δεν φοβούνται να προσλάβουν. Τέλος, υπάρχει ένα θέμα που προβληματίζει τον Μακρόν: σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας δεν πληρούνται ακόμα, επειδή δεν υπάρχουν εργαζόμενοι με τα ανάλογα προσόντα ή επειδή τα επιδόματα είναι πιο συμφέροντα από έναν μισθό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή