ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση εξαγοράς της Tiffany από τη Louis Vuitton

Πρόταση εξαγοράς της Tiffany από τη Louis Vuitton

Η προσφορά του οίκου ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) να αποκτήσει τον διάσημο οίκο κοσμημάτων Tiffany αντί 14,5 δισ. δολαρίων πιθανώς να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο. Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας Τiffany ήταν η άνοδος της μετοχής της έως και 28%, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αποδεχθεί την πρόταση. Τουλάχιστον, σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ο οίκος αναμένεται να απορρίψει ως χαμηλή την προσφορά, η οποία είναι όλη σε ρευστό. Με όσα προσφέρει στην εταιρεία Tiffany ο οίκος LVMH, η τιμή της μετοχής της θα αποτιμηθεί στα 120 δολάρια, δηλαδή θα έχει μια προσαύξηση 22% από το κλείσιμο της Παρασκευής, αλλά θα είναι χαμηλότερη από τα 128,10 δολάρια, επίπεδα στα οποία τελούσε υπό διαπραγμάτευση στις πρώτες ώρες των συναλλαγών χθες.

Επέκταση

Η απόφαση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του οίκου Louis Vuitton Moët Hennessy, Μπερνάρ Αρνό, ίσως και να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εξαγορά που θα έχει γίνει ποτέ στον συγκεκριμένο κλάδο. Στόχος του Αρνό, να προσεγγίσει τους Αμερικανούς καταναλωτές που επιλέγουν πανάκριβα κοσμήματα και ρολόγια, όπως εκείνα της Tiffany.

Ο όμιλος LVMH κατέχει πλειάδα εμπορικών σημάτων και μεγάλο εκτόπισμα, διαθέτοντας στην αγορά από τσάντες Louis Vuitton μέχρι σαμπάνιες Dom Perignon και γούνες του οίκου Fendi. H χρηματιστηριακή του αξία είναι υψηλότερη από το σύνολο της χρηματιστηριακής αξίας των αντιπάλων του κι έτσι ο Μπερνάρ Αρνό αναδεικνύεται στον πλουσιότερο άνθρωπο εντός Ευρώπης. Τι επιπλέον θα επιτύχει, προσθέτοντας στη συλλογή του τον οίκο Tiffany, ο οποίος έχει απαθανατιστεί μέσω του σινεμά χάρις στην Οντρεϊ Χέπμπορν και τη Μέριλιν Μονρόε;

Ο ένας στόχος θα είναι πως ο Μπερνάρ Αρνό θα εξισορροπήσει το χαρτοφυλάκιό του, το οποίο επί του παρόντος είναι επικεντρωμένο στην υψηλή ραπτική, στα προϊόντα ομορφιάς και στα ποτά. Ο άλλος πως θα ενισχύσει την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο τρίτος πως θα αποκτήσει το μοναδικό διεθνές εμπορικό σήμα το οποίο δεν υπόκειται στον έλεγχο μιας επιχειρηματικής οικογένειας, παρατηρεί το Bloomberg. Εχοντας κάνει την κίνηση αυτή ο Αρνό, θέτει ένα μείζον ερώτημα στους ανταγωνιστές του. Και οι βασικοί στην Ευρώπη είναι oι όμιλοι Kering και Richemont, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα κάνουν αντιπροσφορές παρακινδυνευμένες για την οικονομική τους θέση ή θα βλέπουν τον Αρνό να προελαύνει.

Κατά τον αναλυτή της RBC Ροτζέριο Φουτζιμόρι, «μια συμφωνία με τον οίκο Tiffany δείχνει ελκυστική, διότι σε διεθνή κλίμακα σπανίζουν οι στόχοι εξαγοράς στο πεδίο των κοσμημάτων». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι τα κοσμήματα και τα ρολόγια αποτελούν και τη μοναδική κατηγορία στα είδη πολυτελείας όπου ο LVMH δεν έχει ακόμα την κορυφαία θέση, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ανταγωνιστικός Richemont κατέχει το εμπορικό σήμα Cartier, το μοναδικό ισχυρό εμπορικό σήμα κοσμημάτων πέρα του Tiffany, καθώς και μικρότερους οίκους τύπου Van Cleef & Arpels. Θα ήταν αδιανόητο γι’ αυτόν να χάσει την πρωτοκαθεδρία στην κατηγορία αυτή. Ο ιδρυτής του, Γιόχαν Ρούπερτ, δεν φέρεται διατεθειμένος να κάνει πόλεμο με τον Αρνό. Κατά τους αναλυτές, ο Richemont πρέπει να αποφασίσει εάν θα αγοράσει τον οίκο Tiffany και θα υπερεκτεθεί σε κοσμήματα και ρολόγια ή θα τον ξεπεράσει ο παίκτης που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην αγορά αυτή. Τέλος, ο όμιλος Kering εστιάζεται στην υψηλή ραπτική. Αν αποκτήσει τον οίκο Tiffany, θα προσδώσει επιπλέον κρίσιμη μάζα σε οίκους που ήδη έχει, όπως ο ιταλικός Pomellato, που κατασκευάζει δαχτυλίδια, και η γαλλική αρωματοποιία και κοσμηματοποιία Boucheron. Επίσης, θα περιοριστεί η εξάρτηση του Kering από τον οίκο Gucci, ο οποίος αντιστοιχεί στο 75% των κερδών του.