Οριακή αύξηση 0,3% του γαλλικού ΑΕΠ

Οριακή αύξηση 0,3% του γαλλικού ΑΕΠ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση η γαλλική οικονομία ενισχύθηκε με ήπιο ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο, αψηφώντας τις εξωτερικές απειλές και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη. Σε αντίθεση με τη γειτονική Γερμανία, η οποία οδεύει προς τεχνική ύφεση, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%.

Οι Γάλλοι καταναλωτές φαίνεται πως ανταποκρίνονται στις οικονομικές πολιτικές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων» προχώρησε σε περικοπές φορολογίας, ανακουφίζοντας κυρίως τους χαμηλόμισθους, και διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. Το Παρίσι έχει υποσχεθεί επιπλέον περικοπές φόρων κατά 10 δισ. ευρώ για το 2020. Τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE έδειξαν επίσης υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο 0,9% από 1,2% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε συνολικά στην Ευρωζώνη, καθώς η απαισιοδοξία που περιέβαλε τον κλάδο της μεταποίησης επεκτάθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών και στους καταναλωτές. Υποχώρηση καταγράφηκε σε μικρό βαθμό στη Γαλλία, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει πάνω από το μέσο όρο. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα εγχώρια βασικά οικονομικά μεγέθη προσανατολίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση είναι πιθανό να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα», όπως δήλωσε στο Reuters o Φρανσουά Καμπό, οικονομολόγος στην Barclays. Ο ίδιος εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία, που συνεχίζει να υποχωρεί, πρόκειται να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 0,3% έως 0,4% του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή