Οι Βαν ντερ Βορμς έγιναν κατά 3,6 δισ. ευρώ πλουσιότεροι

Οι Βαν ντερ Βορμς έγιναν κατά 3,6 δισ. ευρώ πλουσιότεροι

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικογένεια Βαν ντερ Βορμς έχει μείνει μέχρι σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι ελάχιστα γνωστή εκτός Ολλανδίας, αν και είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Τώρα, η οικογένεια αναμένεται να λάβει περίπου 3,6 δισ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της στην εταιρεία οπτικών ειδών GrandVision στη γαλλοϊταλική EssilorLuxottica. Τα έσοδα θα πάνε στην εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων Hal Trust, την οποία ελέγχουν οι Βαν ντερ Βορμς. Το πού θα επενδυθούν στη συνέχεια παραμένει μυστήριο.

«Είμαι πολύ περίεργος να μάθω τι θα κάνει η Hal με αυτά τα δισεκατομμύρια», λέει στο Bloomberg ο Τιγς Μπέρκελντερ, αναλυτής της ABN Amro Bank. «Κανείς από τους απέξω δεν γνωρίζει». Η οικογένεια θα μπορούσε να ανταμείψει τους μετόχους της Hal Trust με επιστροφή μετρητών, να επενδύσει τα 3,6 δισ. ευρώ ή ακόμη και να κλείσει την επενδυτική της εταιρεία και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη φιλανθρωπία, εκτιμάει ο αναλυτής της AΒΝ Amro. Τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Βαν ντερ Βορμς ανέρχονται στα 10,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

H οικογένεια έφτιαξε την περιουσία της ιδρύοντας τη ναυτιλιακή εταιρεία Holland America Line, την οποία πούλησε στη δεκαετία του ’80 στην Carnival έναντι περίπου 540 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, η οικογένεια τοποθέτησε τα χρήματά της στη Hal Trust, αποκομίζοντας μέχρι σήμερα απόδοση σχεδόν 2.000% από επενδύσεις που ποικίλλουν από την ξυλεία και την αεροπλοΐα μέχρι τη ναυτιλία. Τα περιουσιακά στοιχεία της Hal Trust ανέρχονται σε 11,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg, αλλά παρά το γεγονός ότι είναι εισηγμένη εταιρεία περιβάλλεται από μυστικοπάθεια. Η Hal Trust έχει εκδώσει και ανώνυμες μετοχές, γεγονός που επιτρέπει στους κατόχους τους να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους. Τα μέλη της οικογένειας Βαν ντερ Βορμς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Hal Trust αναφέρονται στις εταιρικές κοινοποιήσεις μόνο με τα αρχικά τους και αποφεύγουν τη δημοσιότητα. «Πάντοτε αρνούνται να απαντήσουν ακόμη και στην πιο ασήμαντη ερώτηση και απλώς παραπέμπουν στην ιστοσελίδα τους», λέει στο Bloomberg ο Γιόακιμ Βανσάντεν, αναλυτής της KBC Securities. «Είναι πια πολύ σπάνιο να βλέπει κανείς εταιρείες τόσο μυστικοπαθείς όσο η Hal», προσθέτει. Ο Μάρτιν Βαν ντερ Βορμς, 61 ετών, ο οποίος ήταν μέχρι πριν από πέντε χρόνια εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, ζει στο Μονακό και προτιμάει να κάνει ιστιοπλοΐα μόνος του παρά να πηγαίνει σε γκαλά. Ο εξάδελφός του Κάρελ Ολε, 48 ετών, ζει στο Λονδίνο και διευθύνει μια εταιρεία επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. Εκπρόσωποι της Hal Trust αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια και οι απόπειρες να έρθει το Bloomberg σε επαφή με τους Μάρτιν και Κάρελ Ολε ήταν ανεπιτυχείς.

Αίτια

Ωστόσο, οι πλούσιες οικογένειες της Ολλανδίας έχουν σημαντικούς λόγους για να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το 1983 κακοποιoί είχαν απαγάγει τον μεγιστάνα Φρέντι Χάινεκεν ζητώντας λύτρα. Είκοσι χρόνια μετά, ένοπλοι κακοποιoί είχαν απαγάγει την Κλαούντια Μέλχερς, κόρη του δισεκατομμυριούχου βιομηχάνου Χαν Μέλχερς, ο οποίος τύχαινε να είναι σημαντικός μέτοχος της Hal. Επιπλέον, «στην Ολλανδία οι περισσότερες πλούσιες οικογένειες δεν επιθυμούν να είναι γνωστές για τον πλούτο τους», λέει ο Κόρνε βαν Ζέιλ, αναλυτής της Actiam ο οποίος κατέχει μετοχές της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια Βαν ντερ Βορμς ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπη με ανεπιθύμητη δημοσιότητα.

Η διαρροή στοιχείων από τη δικηγορική εταιρεία Mossak Fonseca, υπόθεση που έγινε γνωστή ως «Αρχεία του Παναμά», τράβηξε την προσοχή στα κεντρικά γραφεία της Hal στο Κουρασάο, ολλανδική κτήση στην Καραϊβική. Πιστή στις συνήθειές της η οικογένεια Βαν ντερ Βορμς παρέμεινε σιωπηλή καθ’ όλη τη διάρκεια των αποκαλύψεων των «Αρχείων του Παναμά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή