Παραμένει ανθεκτική η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Παραμένει ανθεκτική η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απεργία των 46.000 εργαζομένων της General Motors και η συρρίκνωση του κλάδου της μεταποίησης δεν κατάφεραν να αποσταθεροποιήσουν την αμερικανική αγορά εργασίας, όπως δείχνει η έκθεση του Οκτωβρίου από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Η οικονομία των ΗΠΑ αντιστέκεται σε έναν κυκεώνα εξωτερικών προβλημάτων, όπως οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Παραμένει ανθεκτική λόγω της εξάρτησής της από την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση και κατ’ επέκταση από τη σταθερή αγορά εργασίας. «Οσο η εμπιστοσύνη παραμένει αρκετά υψηλή, όσο αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, έστω και σε χαμηλό ρυθμό, και όσο αυτή η αύξηση των θέσεων εργασίας εξακολουθεί να συνεισφέρει στην αύξηση των μισθών, η κατανάλωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία», δήλωσε στους New York Times ο Μπεν Χέρζον, οικονομολόγος της Macroeconomic Advisors.

Το τελευταίο τρίμηνο δημιουργούνται κατά μέσον όρο 176.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα, σύμφωνα με τους NYT. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων έχει, ωστόσο, επιβραδυνθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, όταν προσλαμβάνονταν κατά μέσον όρο 222.000 εργαζόμενοι. Μια μικρή επιβράδυνση είναι δικαιολογημένη, αφού οι περικοπές φορολογίας του 2017 ώθησαν τους εργοδότες να δημιουργήσουν πέρυσι περισσότερες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι εάν ο ρυθμός θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα ή εάν θα μειωθεί περαιτέρω. Στη δεύτερη περίπτωση ενδέχεται να διαψευσθεί η βασική προεκλογική υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ισχυρή οικονομία. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία μείωσε την Τετάρτη τα επιτόκια δανεισμού με στόχο να ενισχύσει την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή