Σε υψηλό διετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλό διετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο ετών έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ με άνοδο κινείτο και η Wall Street καθώς επικράτησε γενικευμένη αισιοδοξία για την έκβαση του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών. Είχε προηγηθεί την Κυριακή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ότι θα ανακοινωθούν «πολύ σύντομα» οι ειδικές άδειες που θα δοθούν σε αμερικανικές επιχειρήσεις, ώστε να τους επιτραπεί να πωλούν προϊόντα τους στην κινεζική Huawei.

Παράλληλα έδωσαν ώθηση στις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ιρλανδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Ryanair. Η μετοχή της ιρλανδικής εταιρείας σημείωσε άνοδο 8,5% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους. Συμπαρέσυρε, έτσι, το ιρλανδικό χρηματιστήριο που σημείωσε άνοδο 1,8%. Μεγάλη άνοδο της τάξης του 3% σημείωσαν, άλλωστε, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ορυχείων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων καθώς επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εμπορικές εντάσεις. Οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν, άλλωστε, ότι μεταξύ επενδυτών επικράτησε και η προσδοκία πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναβάλει τους προγραμματισμένους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Οπως σχολίασε στο Reuters ο Εντουαρντ Μόγια, υπεύθυνος στρατηγικών αναλύσεων αγοράς στην OANDA, «ενισχύονται οι προσδοκίες πως θα δούμε τους Ευρωπαίους να διαπραγματεύονται πολύ πιο εύκολα με την κυβέρνηση Τραμπ και ότι η Ουάσιγκτον θα αναβάλει τους δασμούς που υποτίθεται ότι θα επιβάλει σε ευρωπαϊκά προϊόντα».

Ετσι, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,35%, ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,08%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 1,64%, ο IBEX 35 της Μαδρίτης με κέρδη 0,95% και ο FTSE 100 του Λονδίνου με κέρδη 0,92%. Παράλληλα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1% και τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιανουάριο του 2018. Σημαντική άνοδο σημείωσαν, άλλωστε, οι μετοχές εταιρειών ενέργειας, καθώς είχε προηγηθεί άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού». Το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 57,18 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 62,56 δολάρια το βαρέλι. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικράτησε ανάλογη ευφορία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή