Ανάπτυξη 86% στη Γουιάνα από εξόρυξη πετρελαίου

Ανάπτυξη 86% στη Γουιάνα από εξόρυξη πετρελαίου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μικρότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής, η Γουιάνα, θα σημειώσει ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 86% το 2020 από 4,4% το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η μοναδική αγγλόφωνη χώρα της Νοτίου Αμερικής οφείλει τον ξαφνικό πλουτισμό της στην ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου το 2015. Η εξόρυξη πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και αναμένεται πως θα αποκαλύψει τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου κατά κεφαλήν σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία, ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κόσμου, έχει σε απόθεμα 1.900 βαρέλια πετρελαίου κατά κεφαλήν, ενώ η Γουιάνα 3.900 βαρέλια, όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η οικονομολόγος Νατάλια Ντάβιες Χιντάλγκο. «Ενδεχομένως να έχει και περισσότερα, καθώς η παραγωγή δεν έχει ξεκινήσει και γίνονται ακόμη νέες ανακαλύψεις«, συμπλήρωσε η Χιντάλγκο.

Ξεκινώντας από πολύ χαμηλή βάση, η Γουιάνα κάνει ένα τεράστιο άλμα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γουίνστον Τζόρνταν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η χώρα, που έχει πληθυσμό μόλις 780.000 κατοίκους, θα καταγράψει ανάπτυξη 14 φορές μεγαλύτερη από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι έως το 2015 το ΑΕΠ της Γουιάνας θα αυξηθεί από 4 δισ. σε 15 δισ. δολάρια, περίπου. Η κυβέρνηση αναμένει αρχικά 300 εκατ. δολάρια ανά έτος σε έσοδα, τα οποία θα υπερδιπλασιαστούν μετά το 2022, όταν θα ξεκινήσει δεύτερη εξόρυξη σε διαφορετική τοποθεσία. Τα προσδοκώμενα έσοδα θα καταλήξουν στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε φέτος, ώστε να προστατεύει τη χώρα από τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και προκειμένου να χρηματοδοτεί έργα υποδομών. Ενα μέρος των εσόδων θα δρομολογηθεί στη δημιουργία αυτοκινητοδρόμων που θα συνδέουν τις παράκτιες περιοχές με την αραιοκατοικημένη ενδοχώρα, στην οποία υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών και βωξίτη, όπως δήλωσε στο Bloomberg o Γουίνστον Τζόρνταν.

Το ΔΝΤ επισήμανε, τέλος, ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει κινδύνους που σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση των εσόδων και συνέστησε στην κυβέρνηση να διοχετεύσει σταδιακά τα έσοδα στην οικονομία. «Η κυβέρνηση δεν έχει εμπειρία με τέτοιου είδους απροσδόκητα έσοδα… Θα είναι μεγάλη πρόκληση», όπως δήλωσε στο CNBC η Βάλερι Μαρσέλ του ινστιτούτου Chatham House.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή