ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας οι αγορές

en-anamoni-symfonias-ipa-amp-8211-kinas-oi-agores-2346052

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν την Τρίτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στο ζήτημα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,09%, στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε 0,39%% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,23%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,09%.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στη διεθνή έκθεση International Import Expo, κάλεσε σε ύφεση των εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα μέσω διαλόγου, καθώς και σε άρση των εμποδίων για την ελευθερία του εμπορίου σε παγκόσμια κλίμακα. Μολονότι δεν έκανε ευθεία αναφορά στις ΗΠΑ, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Κίνα πιέζει την Ουάσιγκτον να άρει τους δασμούς από σειρά κινεζικών προϊόντων και αγαθών προκειμένου να ολοκληρωθεί η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Πίσω στην Ευρώπη, σε στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το British Retail Consortium (BRC), η καταναλωτική δαπάνη στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε τη μεγαλύτερη εδώ και έξι μήνες άνοδο σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Η αύξηση των πωλήσεων, ωστόσο, σε 12μηνη βάση, υποχώρησε σε νέο χαμηλό (0,1%).

Ο επικεφαλής του BRC δήλωσε στο Reuters ότι το Brexit και η πολιτική αβεβαιότητα εξαιτίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων.

Τη Δευτέρα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της IHS Markit έδειξε ότι ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη συνέχισε τη συρρίκνωσή του και τον Οκτώβριο.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου συνεχίζουν να παραμένουν στο επίκεντρο, με τη μετοχή της Siemens Gamesa να βυθίζεται κατά 12,7%, καθώς η εταιρεία αιολικής ενέργειας περιέκοψε το guidance της για το 2020 και μετέθεσε τους στόχους για την κερδοφορία της κατά δύο έτη.

Η Pandora επίσης βυθίζεται κατά 12,5%, καθώς η δανική εταιρεία κοσμημάτων ανακοίνωσε καθαρές ζημίες το γ΄ τρίμηνο και περιέκοψε το guidance για τα έσοδά της, χτυπημένη από αδύναμη καταναλωτική ζήτηση, καθώς και από την πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ.