ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Σόιμπλε στη Λαγκάρντ

aystiro-minyma-esteile-o-soimple-sti-lagkarnt-2346071

Παραινέσεις να ακολουθήσει «πολύ συνετή» νομισματική πολιτική δέχθηκε από την πρώτη στιγμή από τη Γερμανία η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι το έργο της να ακολουθήσει την πολιτική που της άφησε ως παρακαταθήκη ο Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Μέρκελ μεταξύ 2009 και 2017 και νυν πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, κάλεσε την πρόεδρο της ΕΚΤ να εφαρμόσει «πολύ συνετή» νομισματική πολιτική που να σέβεται τα όρια τα οποία θέτει η εξουσιοδότηση που έχει δοθεί στην κεντρική τράπεζα. Μιλώντας από το γραφείο του στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο Σόιμπλε, δριμύς επικριτής του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού, αναφέρθηκε στους προσωπικούς δεσμούς που είχε αναπτύξει με την κ. Λαγκάρντ όσο εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, το διάστημα 2007-2011 και στη συνέχεια επικεφαλής του ΔΝΤ μέχρι πρόσφατα.

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε επαίνεσε την ευρεία διεθνή εμπειρία που έχει αποκομίσει η κ. Λαγκάρντ και προσέθεσε ότι αναμένει πως η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ «ασφαλώς θα ακολουθήσει πολύ συνετή» και ισχυρή νομισματική πολιτική. «Ομως η εξουσιοδότηση που έχει δοθεί στην ΕΚΤ είναι περιορισμένη, διότι η (ύπαρξη μιας) ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας είναι αιτιολογημένη δημοκρατικά μόνο όταν έχει περιορισμένη εξουσιοδότηση», τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε μια ελάχιστα καλυμμένη προσπάθεια να υπενθυμίσει στην επικεφαλής της ΕΚΤ την ενόχληση αν όχι την οργή που υπάρχει μεταξύ πολλών Γερμανών πολιτικών και πολιτών για τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού που έχει επιβάλει η κεντρική τράπεζα από το 2014. Το 2016, ο κ. Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την ΕΚΤ και τον τότε πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι ότι ευθύνονται εν μέρει για την άνοδο του ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Πιο ξεκάθαρος στις  παραινέσεις του προς την κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε,  χθες, ο κ. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κοινοβουλευτικός ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας της κ. Μέρκελ. «Καλούμε μετ’ επιτάσεως τη Λαγκάρντ να αλλάξει την πορεία που είχε ορίσει ο Ντράγκι και να θέσει τέλος στην πολιτική του των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού».