Ευρωζώνη δεν είναι μόνο η Γερμανία, λέει η Λαγκάρντ

Ευρωζώνη δεν είναι μόνο η Γερμανία, λέει η Λαγκάρντ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραδοχή ότι η Γερμανία, παρότι οικονομικά ισχυρή δύναμη, αποτελεί απλά μία από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, τονίζει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι η ΕΚΤ θεωρεί αναγκαίο να συμμετάσχουν όλες οι χώρες στη διαμόρφωση των αποφάσεων σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιθυμία της να αυτοπροσδιορίζεται ως η «κουκουβάγια» της ΕΚΤ, ενώ ομολογεί ότι θα αποκρούσει χαρακτηρισμούς όπως «περιστέρι» ή «γεράκι», που θα προσπαθήσουν να της αποδώσουν. «Ελπίζω να γίνω κουκουβάγια. Μου αρέσουν οι κουκουβάγιες, είναι πολύ σοφά ζώα».

Στο μεταξύ, λόγω της κριτικής που έχει δεχθεί ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι από χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία για την επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθούσε, ακόμη εξετάζεται το εάν η ίδια θα παρεκκλίνει από τη γραμμή του απερχόμενου προέδρου. Ωστόσο, η θέση της απέναντι στη Γερμανία είναι σαφής, όπως επιβεβαιώνει και στη συνέντευξη που παραχώρησε. «Η Γερμανία είναι μια σημαντική χώρα, αλλά είναι μία από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης».

Συμφώνησε, δε, ότι πρόκειται για μια μεγάλη οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στη λήψη των αποφάσεων θα συμμετάσχουν και όλοι οι υπόλοιποι. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί Γερμανοί εκπρόσωποι που συμμετέχουν στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς και διάφοροι πολιτικοί και οικονομολόγοι, έχουν αντιταχθεί κατά καιρούς στην πολιτική του κ. Ντράγκι και πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εξαγγείλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή