Απειλείται η συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης

Απειλείται η συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει περιθώριο ενός μήνα, ώστε να συμφωνήσει με τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής της.

Μία νέα εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να λήξει νωρίτερα από το αναμενόμενο τη μακρά κυριαρχία της Μέρκελ επί της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει τη θητεία της. Ενδεχομένως, να καθιστούσε τη Γερμανία πιο συνεσταλμένη, τη στιγμή που ενόψει Brexit, η Ε.Ε. έχει ανάγκη από ηγεσία και ενοποίηση.

Το κόμμα της Μέρκελ (CDU) και το  σοσιαλδημοκρατικό (SPD) διαμόρφωσαν έναν αταίριαστο συνασπισμό τον Μάρτιο του 2018, ύστερα από τις ατελέσφορες εκλογές και αρκετούς μήνες πολιτικής αστάθειας. Προκειμένου να καλοπιάσουν το SPD, οι Χριστιανοδημοκράτες συμφώνησαν στην αύξηση των βασικών συντάξεων για όσους δούλευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκαν ορισμένες λεπτομέρειες και οι διαπραγματεύσεις για την τελειοποίηση των όρων έχουν φτάσει σε τέλμα.

Αυτό το αδιέξοδο συνιστά για ορισμένα μέλη του SPD τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων, το SPD πιθανότατα θα αρνηθεί να παραμείνει στην κυβέρνηση συνεργασίας, όταν τεθεί το θέμα σε συνέδριο στις 6-8 Δεκεμβρίου.

«Κατά την άποψή μου, εάν δεν δοθεί λύση στο θέμα των συντάξεων, το SPD θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνεργασίας και θα έχουμε νέες εκλογές. Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ορισμένοι από το SPD συμπεριφέρονται ριψοκίνδυνα»,  δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και τα δύο κόμματα θα χάσουν έδρες, στην περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές τώρα. Συνεπώς, έχουν ισχυρό κίνητρο προκειμένου να συμβιβαστούν στο ζήτημα των συντάξεων.

Το SPD ζητεί για όσους εργάζονται περισσότερο από 35 χρόνια μία εγγυημένη κρατική σύνταξη κατά 10% υψηλότερη σε σχέση με τη βασική ασφάλιση που δίνεται στους ηλικιωμένους. Στόχος είναι η μελλοντική αντιμετώπιση της φτώχειας στον γηράσκοντα πληθυσμό της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποιος θα έχει δικαίωμα σε αυτή τη σύνταξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το εάν και πώς θα ελέγχονται οι πιθανοί αποδέκτες της ασφάλισης.

Το CDU θέλει να χρησιμοποιήσει τις κρατικές δαπάνες, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και ώστε να διατηρήσει χαμηλό το κόστος των βασικών συντάξεων. Το SPD θέλει να διασφαλίσει ότι η χαμηλή σύνταξη θα επεκταθεί και στη χαμηλή μεσαία τάξη, την εύνοια της οποίας προσπαθεί και να κερδίσει.

Στο CDU δημιουργούνται έριδες μεταξύ ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι φαίνονται έτοιμοι να συμβιβαστούν και υψηλόβαθμων μελών του κόμματος, που ενοχλούνται με τη στάση του SPD και με την ηγεσία του CDU. Εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των δύο κομμάτων, η κυβέρνηση συνεργασίας ανέβαλε μέχρι την Κυριακή μία συνεδρίαση σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων, που είχε αρχικά οριστεί για τις 4 Νοεμβρίου.

Οι διαφωνίες στους κόλπους του CDU επιβαρύνουν τη θέση της προέδρου Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία ως φυσική διάδοχος της Μέρκελ αγωνίζεται να επιβληθεί στο κόμμα. Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του CDU δήλωσε ότι κανείς μέσα στο κόμμα δεν γνωρίζει ποιος κινεί τα νήματα.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι η Κραμπ-Κάρενμπαουερ έχει μόλις σταθεί στα πόδια της και ότι το κόμμα οφείλει να περιμένει μέχρι το επόμενο φθινόπωρο για να αποφασίσει για νέο καγκελάριο. Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή