Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς υποχωρεί η αισιοδοξία για μια γρήγορη «αρχική» συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν έχει δώσει το πράσινο φως για σταδιακή κατάργηση των δασμών μεταξύ των δύο χωρών.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε οριακές απώλειες 0,02% και έκλεισε στις 405,34 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,2% στις 13.198,37 μονάδες, υποχωρώντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 5.893,82 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,4%, στις 7.328,54 μονάδες.

Οι ελπίδες σημαντικής προόδου στις αμερικανοκινεζικές εμπορικές σχέσεις, που δημιουργήθηκαν από την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας την Πέμπτη περί σταδιακής κατάργησης των εκατέρωθεν δασμών που έχουν επιβληθεί την περίοδο του εμπορικού πολέμου, δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από τις δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι δεν έχει δώσει σχετική εντολή.

Το κλίμα στην Ευρώπη επηρεάζεται και από τις έντονα πτωτικές τάσεις στην Ασία, που οφείλονται κυρίως στην κλιμάκωση της πολιτικής έντασης στο Χονγκ Κονγκ. Διαδηλωτές στην αυτόνομη αυτή επαρχία της Κίνας τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ με πραγματικά πυρά, ενώ βουλευτές υποστηρικτικοί προς το φιλοδημοκρατικό κίνημα έχουν συλληφθεί.

Ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε οριακά 0,06% μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία.

Μεγάλος νικητής των εκλογών αναδείχτηκε το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο διπλασίασε τις έδρες του και κατέστη η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας (μετά το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα).

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,2%, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI-20 έχασε επίσης 0,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή