ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι Moody’s για την παγκόσμια οικονομία

Καμπανάκι Moody’s για την παγκόσμια οικονομία

Ενισχύεται η απειλή για εκδήλωση οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων καθώς επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Υποβάθμισε από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική αξιόχρεου παγκοσμίως για το 2020, εξαιτίας των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων που προκαλούν αναστάτωση και οδηγούν σε γεωπολιτικές εντάσεις και επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

Κατά τους αναλυτές της Moody’s, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμίσει την προοπτική αξιόχρεου των Βρετανίας, Νοτίου Αφρικής, Ινδίας, Μεξικού, Τουρκίας και Χονγκ Κονγκ, η απόφασή τους βασίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες. Απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις και εμπορικοί πόλεμοι όπως αυτός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πλήττουν ανοιχτές και εξαγωγικές οικονομίες. Το όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον ενδέχεται επίσης να υπονομεύσει παγκόσμιους και εθνικούς θεσμικούς οργανισμούς, γεγονός που μαζί με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης κρίσεων, αλλά περιορίζει το περιθώριο αντίδρασης. «Σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον, η ανάπτυξη και ο πιστωτικός κίνδυνος ενδέχεται να τείνουν προς το χειρότερο», αναφέρεται στην έκθεση της Moody’s για τις 142 χώρες των οποίων αξιολογεί το αξιόχρεο. Αθροιστικά τα κρατικά ομόλογα που έχουν εκδώσει αυτές οι χώρες ανέρχονται σε 63,2 τρισ. δολάρια. «Υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες εξαιρέσεις αλλά και αυξημένο ρίσκο για περισσότερες αρνητικές εξελίξεις», τονίζεται στην έκθεση. «Η απρόβλεπτη πολιτική (κατάσταση) δημιουργεί απρόβλεπτο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον». Αν και η μεγαλύτερη απειλή εξακολουθεί να είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, εντάσεις που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί τόσο στον Περσικό Κόλπο, όσο και μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ, Ε.Ε. – Βρετανίας, Ιαπωνίας – Κορέας και Ινδίας – Πακιστάν, σύμφωνα με τη Moody’s. Η αρχική επίπτωση αυτών των εντάσεων –για παράδειγμα η επίπτωση που έχει η αύξηση των δασμών στον όγκο του εμπορίου– δεν είναι πάντοτε πολύ αρνητική, ωστόσο η επίπτωση που έχουν στις επενδύσεις και στη ροή κεφαλαίων απειλεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις αναπτυξιακές προοπτικές παγκοσμίως.

Ετσι, η Moody’s προβλέπει πως οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) θα αναπτυχθούν εφέτος με ρυθμό μόλις 2,6% από 3% που είχαν καταγράψει το 2018.