Ευάλωτη σε έξωθεν κραδασμούς παραμένει η Ισπανία

Ευάλωτη σε έξωθεν κραδασμούς παραμένει η Ισπανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ο κίνδυνος η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία να δείξει ότι οι επενδυτές υποδύονται πως είναι αφελείς. Τα επενδυτικά προϊόντα στην ισπανική αγορά ελάχιστα αντέδρασαν αφότου ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δεν κατόρθωσε ακόμη μία φορά να κερδίσει στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας ενδεχομένως να σημάνει μία συμφωνία με την Ακροαριστερά και τα κόμματα που είναι υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας, ενώ θα οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες.

Με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του σχεδόν 2% επί του ΑΕΠ και την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ακόμη σε υψηλά επίπεδα, είναι δύσκολο να κατευναστούν οι ανησυχίες των επενδυτών. Οι Ισπανοί, που θορυβήθηκαν από την αδυναμία της χώρας τους να σχηματίσει μια συνεκτική κυβέρνηση ύστερα από δύο απόπειρες τη χρονιά αυτή, πρέπει να καθίσουν να σκεφθούν την εμπειρία των Ιταλών. Μέσα στη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων με σχεδόν διαδοχικά πολιτικά αδιέξοδα, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80 μονάδες βάσης, στο 0,41%, σύμφωνα με την εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων Refinitiv. Αυτό πλησιάζει πολύ περισσότερο τα επίπεδα των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων από ό,τι εκείνα της Ιταλίας, η οποία δείχνει πιο σταθερή πολιτικά.

Οι αποδόσεις των ιταλικών μειώθηκαν σχεδόν κατά 40 μονάδες βάσης. Τα αποτελέσματα των εκλογών ελάχιστα επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα. Αφότου ο Πέδρο Σάντσεθ απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές, τις τέταρτες κατά σειρά μέσα σε τέσσερα χρόνια, τόσο οι τιμές των ομολόγων όσο και ο γενικός δείκτης IBEX στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης δεν έδειξαν σημαντική μεταβολή. Η αλήθεια είναι ότι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό σκηνικό είχε εν πολλοίς προβλεφθεί. Εντούτοις, το γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ είχαν απώλειες εδρών δίνει πλεονέκτημα στην άκρα Αριστερά και στους Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστικές στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η πιο πιθανή επιλογή για να σχηματισθεί κυβέρνηση πλειοψηφίας στη Βουλή των 350 εδρών είναι ο Σάντσεθ να συνδυαστεί με τους ακροαριστερούς του Podemos και τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων. Οι μεν πρώτοι υποστηρίζουν την αύξηση των δημοσίων δαπανών, ενώ οι τελευταίοι θέλουν αμνηστία για τους φυλακισμένους ηγέτες της ανεξαρτησίας και ένα δημοψήφισμα για τον αυτοκαθορισμό των δύο περιφερειών – τα θέματα αυτά πυροδοτούν τις αντιδράσεις των δεξιών εθνικιστών του κόμματος Vox, που ισοδυναμούν με το τρίτο κόμμα σε δύναμη. Ανεξαρτήτως όλων αυτών, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η οικονομία της Ισπανίας αναπτύσσεται 2,2% φέτος, άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Πάντως, ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί σε κάτω του 2% το 2020, όπως εκτιμάται, διότι οι εταιρείες δεν επενδύουν και το έλλειμμα παραμένει ενοχλητικά αμετακίνητο σχεδόν στο 2% και το χρέος στο 98,9% του ΑΕΠ – άρα η Ισπανία παραμένει ευάλωτη σε έξωθεν κραδασμούς ή ευρύτερη επιβράδυνση, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή