ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυστική πρόσβαση της Goοgle σε αρχεία εκατομμυρίων ασθενών

Μυστική πρόσβαση της Goοgle σε αρχεία εκατομμυρίων ασθενών

Μεγάλα ερωτήματα ανακύπτουν από τη συνεργασία του κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Google με τον επίσης κολοσσό στην παροχή υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ, τον καθολικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ascension, ο οποίος διαθέτει μια σειρά νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων, καθώς και εκτεταμένα δίκτυα επαγγελματιών υγείας σε 21 πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια. Κι αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, η οποία γνωστοποίησε και τη συνεργασία των δύο ομίλων, η Google συγκέντρωσε ιατρικά ιστορικά εκατομμυρίων ασθενών της Ascension χωρίς να το γνωρίζουν ή να το εγκρίνουν ούτε οι ίδιοι ούτε οι γιατροί. Το τι ακριβώς περιέχουν τα εν λόγω ιστορικά το περιγράφει η εφημερίδα.

Πρόκειται για εργαστηριακές αναλύσεις και αποτελέσματα, διαγνώσεις και μητρώα εισαγωγής στο νοσοκομείο και νοσηλείας, μεταξύ άλλων. Περιέχουν τα ονοματεπώνυμα των ανθρώπων, καθώς και τις ημερομηνίες γέννησής τους. Επιπλέον, όπως προσθέτει η WSJ, μπορεί να έχουν πρόσβαση σε όλες αυτές τις προσωπικές πληροφορίες έως και 150 εργαζόμενοι της Google. Επιπροσθέτως, σε σχετικό δημοσίευμά τους οι New York Times επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να έχουν «κατεβάσει» κιόλας δεδομένα. Το εν λόγω κοινό πρόγραμμα των Google και Αscension ακούει στο όνομα «Αηδόνι» (Nightingale) και δείχνει πόσο βαθιά μέσα στον χώρο των δεδομένων της περίθαλψης και των υπηρεσιών υγείας έχει προχωρήσει η πρώτη – και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο ορισμένοι πίστευαν εξαρχής.

Nέα υπηρεσία

Η Google ουσιαστικά δοκιμάζει μια νέα υπηρεσία, η οποία θα χρησιμοποιεί τη δική της μηχανή αναζήτησης και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να είναι σε θέση να αναλύει το ιατρικό ιστορικό των ασθενών του οργανισμού Ascension. Η τελευταία δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι όλο το έργο, το οποίο διεκπεραιώνεται μαζί με την Google, συμμορφώνεται με τη νομοθεσία περί ιδιωτικότητας και με τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας δεδομένων της ίδιας της εταιρείας. Η Google σε σχετική ανάρτησή της δήλωνε επιπροσθέτως ότι «τα δεδομένα των ασθενών ουδέποτε πρόκειται να συνδυαστούν με τα στοιχεία των χρηστών των υπηρεσιών μας». Η εργασία αυτή χρονολογείται τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο και, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει τη μετακίνηση αρχείων ασθενών της Ascension στους σέρβερ λογισμικού νέφους της Google και μία μηχανή αναζήτησης η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όσους προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και είναι συμβαλλόμενοι και συνεργαζόμενοι με την Ascension να μπορούν να βλέπουν μια «συνοπτική σελίδα» των ασθενών τους. Στη σελίδα αυτή υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τον κάθε άνθρωπο, σημειώσεις σχετικά με τα εκάστοτε προβλήματα υγείας, αποτελέσματα εργαστηριακών και άλλων εξετάσεων (π.χ. ακτινογραφιών και τομογραφιών), πληροφορίες για φαρμακευτική αγωγή κ.λπ., όπως αναφέρει το Forbes.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι ασθενείς δεν είχαν ενημερωθεί για την πρόσβαση που είχε αποκτήσει η Google στα ιατρικά ιστορικά τους, αν και η νομοθεσία περί απορρήτου ασθενών εν γένει επιτρέπει να κοινοποιούνται τέτοιες πληροφορίες σε τρίτα μέρη χωρίς περαιτέρω ενημέρωση, εάν αυτό γίνεται για λόγους διεκπεραίωσης των υπηρεσιών υγείας. Πάντως, οι υπάλληλοι της Ascension έχουν διατυπώσει τις δικές τους ανησυχίες σε εσωτερική αλληλογραφία για το θέμα της χρήσης των απόρρητων ιατρικών πληροφοριών. Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της Google μπορεί να βοηθήσει τους φορείς παροχής περίθαλψης του δικτύου της Ascension να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως «ποιες παλαιές ασθένειες και ενοχλήσεις πρέπει να εξετάσει κανείς για τον τάδε ασθενή», «ποιες είναι οι ευκαιρίες να παρέμβει για την υγεία της δείνα ασθενούς» ή «ποιος είναι ο κίνδυνος που προκύπτει από το πώς θα εξελιχθεί μια ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή στο μέλλον». Κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας τύπου Microsoft, Amazon, Google και Salesforce κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αποκτήσουν μέρος της αγοράς περίθαλψης των ΗΠΑ, που αποτιμάται σε 1 τρισ. δολάρια. Το να μπορούν οι επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα το ιατρικό ιστορικό και τα σχετικά δεδομένα γίνεται προτεραιότητα. Μελέτες δείχνουν, τέλος, ότι πιο πολύ χρόνο ξοδεύουν οι γιατροί στη διασταύρωση στοιχείων παρά στην εξέταση ασθενών.