Η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση στο Γ’ τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση στο Γ’ τρίμηνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση το τρίτο τρίμηνο καθώς αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,1%, χάρη στους καταναλωτές, τις κρατικές δαπάνες και τις κατασκευές, παρά τις εκτιμήσεις για μια ακόμα συρρίκνωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ύστερα από αύξηση κατά 0,3% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

«Η γερμανική οικονομία γλίτωσε με ένα μαυρισμένο μάτι: η τεχνική ύφεση κατέστη δυνατόν να αποφευχθεί», δήλωσε ο Αντρέας Σόιερλε, αναλυτής της τράπεζας Deka, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να πει κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς. «Η γερμανική οικονομία υποφέρει από την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα. Η βιομηχανία που αποτελεί τη ναυαρχίδα της Γερμανίας, η αυτοκινητοβιομηχανία, δεν κινείται πλέον ομαλά», δήλωσε.

Οι γερμανικές μεταποιητικές εταιρίες, των οποίων οι εξαγωγές υπήρξαν πυλώνας της οικονομικής ισχύος της χώρας για δεκαετίες, βρίσκονται αντιμέτωπες με την εξασθένιση της ζήτησης από το εξωτερικό, τις διαμάχες για τους δασμούς που προκάλεσε η πολιτική "Πρώτα η Αμερική" του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η αβεβαιότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις λόγω της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο κλάδος των κατασκευαστών αυτοκινήτων, βασικός κινητήριος παράγοντας της συνολικής ανάπτυξης, δυσκολεύεται επίσης να προσαρμοστεί στις αυστηρότερες ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν ύστερα από το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων καθώς και στη γενικότερη μεταστροφή από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά οχήματα.

«Δεν έχουμε μια τεχνική ύφεση αλλά τα στοιχεία της ανάπτυξης συνεχίζουν να είναι πολύ αδύναμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD public television.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τα νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες τους από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, ενώ οι κρατικές δαπάνες και οι κατασκευές επίσης πρόσφεραν στήριξη.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters για το τρίτο τρίμηνο ανέμεναν συρρίκνωση 0,1% σε τριμηνιαία βάση και ανάπτυξη 0,5% σε ετήσια βάση σε προσαρμοσμένη βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή