Απέφυγε την ύφεση η γερμανική οικονομία

Απέφυγε την ύφεση η γερμανική οικονομία

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος τεχνικής ύφεσης της γερμανικής οικονομίας αποφεύχθηκε οριακά, δίνοντας ακόμη μία δικαιολογία στη γερμανική κυβέρνηση να μη χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, παρά τις συντονισμένες πιέσεις από το εξωτερικό. Ανατρέποντας τις ομόφωνες προβλέψεις περί τεχνικής ύφεσης, η γερμανική οικονομία ενισχύθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης ήταν ιδίως η αύξηση της κατανάλωσης και των κρατικών δαπανών, ενώ βελτίωση σημειώθηκε στον κατασκευαστικό κλάδο και στις εξαγωγές.  Μολονότι η Γερμανία πήρε μια μικρή ανάσα ανακούφισης, πολλοί παρατηρούν διστακτικά την οριακή ανάπτυξη το τρίτου τριμήνου, καθώς φαίνεται πως η οικονομία δεν έχει ξεφύγει πλήρως από τον κίνδυνο. Για ορισμένους οικονομολόγους είναι μόνο θέμα χρόνου το πότε θα επεκταθούν τα πλήγματα του πολύπαθου βιομηχανικού κλάδου στον κλάδο των υπηρεσιών και στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αφού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τον εμπορικό πόλεμο και την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, κεντρική αρτηρία της γερμανικής οικονομίας, συνιστά ιδιάζουσα περίπτωση. Οχι μόνον δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα όρια εκπομπών αέριων ρύπων, αλλά και στη μετάβαση προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Ταυτόχρονα, ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος επιβολής αμερικανικών δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα, γεμίζοντας τον κλάδο με αβεβαιότητα.

Η κατανάλωση, στην οποία πλέον στηρίζεται η ανάπτυξη, επίσης διατρέχει κίνδυνο, διότι παρατηρούνται σημάδια αστάθειας στην αγορά εργασίας. «Μια αποδυνάμωση στη γερμανική αγορά εργασίας θα αρχίσει να επιβαρύνει τη διάθεση του καταναλωτή, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο κεντρικός πυλώνας της γερμανικής οικονομίας, και πιστεύουμε ότι του χρόνου αυτός ο πυλώνας θα αρχίσει να κλονίζεται όλο και περισσότερο», εξηγεί στους Financial Times η Καθαρίνα Ούτερμολ, οικονομολόγος στην Allianz. Σε κάθε περίπτωση, απειλείται η πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν, η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4%  το 2019, ενώ υπό του 1% θα παραμείνει και το 2020, όπως αναφέρει το Reuters. Επίσης, αναθεωρήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου τριμήνου, καταλήγοντας σε ύφεση της τάξης του -0,2% από 0,2%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει διοχετεύσει 10 δισ. ευρώ στην οικονομία για την ελάφρυνση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, απαντώντας στις απαιτήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων». Βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο 1,3% το 2019, αναμένεται πως η Γαλλία θα αποτελέσει τη νέα ατμομηχανή της Ευρώπης. «Οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες δεν είναι ακόμη ενδεικτικοί κάποιας θεμελιώδους αλλαγής της οικονομικής κατάστασης, αλλά αποτελούν την πρώτη αχτίδα ελπίδας», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμαιερ μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη «εξακολουθεί να είναι αναιμική». Κοινή γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης, προτού δημοσιευτούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα, ήταν η αποφυγή μέτρων επεκτατικής πολιτικής.

Ενθερμος υποστηρικτής της απόφασης αυτής είναι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος είχε τονίσει τον προηγούμενο μήνα ότι δεν χρειάζεται μια «εσπευσμένη» επιστράτευση δημοσιονομικών μέτρων. Παρά τις έντονες πιέσεις των εταίρων της από την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον, η Γερμανία προβλέπεται πως θα εμμείνει στην αρχική της θέση, έχοντας πλέον το άλλοθι της οριακής ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο.

Σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης

Σημάδια επιβράδυνσης εμφανίζουν και ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επιβαρύνονται από τις μεγάλες οικονομίες στις οποίες εξάγουν, μεταξύ αυτών και από τη Γερμανία.

Η Πολωνία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3,9% σε ετήσια βάση, η Ρουμανία 3%, η Τσεχία 2,5% και η Σλοβακία 1,8%. Παρότι και οι τέσσερις οικονομίες αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό, δεν ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Αντιθέτως, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Εκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη δείχνει ότι οι χώρες της Ανατολικής και την Κεντρικής Ευρώπης θα σημειώσουν επιβράδυνση εξαιτίας της αναιμικής παγκόσμιας ανάπτυξης, των εμπορικών εντάσεων και της συρρίκνωσης της παραγωγής στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Οι πιο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με δυσοίωνα οικονομικά μοτίβα, τα οποία μπορεί να επεκταθούν στις οικονομίες μας»,  δήλωσε στο Bloomberg o Φαμπρίς Περούσκο, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Fortenova Grupa στην Κροατία.

Ορισμένοι αισιόδοξοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι ενδέχεται να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ενώ θεωρούν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Γερμανία απέφυγε την ύφεση. Υποστηρίζουν επιπλέον ότι, παρότι η ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν χαμηλή, εξακολουθεί να είναι ανάπτυξη και όχι ύφεση. Ωστόσο ο κλάδος της μεταποίησης συνεχίζει να επιβαρύνει τις οικονομίες των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως την Τσεχία και την Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή