Μετράει κέρδη η Ρωσία από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Μετράει κέρδη η Ρωσία από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδισμένη φαίνεται να είναι η Ρωσία σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του ΟΠΕΚ, η οποία περιλαμβάνει τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού για την Ενέργεια (ΙΕΑ) που δημοσιεύει το Bloomberg, από το 2016, οπότε συμφώνησαν οι χώρες του ΟΠΕΚ να προβούν σε αυτή την κίνηση για να ανακάμψουν οι τιμές πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει περίπου 10 φορές περισσότερο την παραγωγή της από τη Ρωσία. Ωστόσο, τα επιπλέον έσοδα της Σαουδικής Αραβίας μετά την ισχύ της συμφωνίας αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των αντίστοιχων επιπλέον εσόδων που κατέγραψε η Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου κινήθηκαν κατά μέσον όρο στα 670 εκατ. δολ. την ημέρα το 2019, ποσό αυξημένο κατά 170 εκατ. δολ. την ημέρα από το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οπότε οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ με τη  Ρωσία συνήψαν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Από την άλλη, από τις πωλήσεις πετρελαίου η Σαουδική Αραβία είχε έσοδα 630 εκατ. δολ. την ημέρα από την αρχή του έτους, ήτοι 125 εκατ. δολ. περισσότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Ενώ λοιπόν η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει από τα τέλη του 2016 την παραγωγή της κατά περίπου 740.000 βαρέλια την ημέρα, η Ρωσία εμφανίζεται λιγότερο αποφασιστική, περιορίζοντας την παραγωγή της κατά μόλις 75.000 βαρέλια την ημέρα, όπως αναφέρει το Bloomberg.  Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Σαουδική Αραβία ασκούσε πιέσεις ώστε όλες οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτή να προχωρήσουν συντονισμένα σε μειώσεις της παραγωγής για την αποφυγή πλεονάζουσας προσφοράς, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε κορεσμό. Ωστόσο η Ρωσία συνήθιζε να εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτική, στηρίζοντας τη διαδικασία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου λίγο πριν από τη λήξη ισχύος των προηγούμενων συμφωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική Rosneft PJSC έχει πολλές φορές επικρίνει τη στενή συνεργασία που έχει το Κρεμλίνο με τις χώρες του ΟΠΕΚ, υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις επηρεάζουν αρνητικά το μερίδιο αγοράς της. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν, επεσήμανε πως η παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, παρά της Ρωσίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή