Στα 2 δισ. το έλλειμμα της Φινλανδίας το 2020

Στα 2 δισ. το έλλειμμα της Φινλανδίας το 2020

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ αμφισβήτησε χθες την ικανότητα της φινλανδικής κυβέρνησης να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2023. Το Ελσίνκι έχει αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει στη σημερινή του κατάσταση το αξιοζήλευτο κράτος πρόνοιας της χώρας. Ο προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό έως το 2023, σε μεγάλο βαθμό μέσω της αύξησης της απασχόλησης. Αλλά η εκτίμησή μας για τον πιθανό ρυθμό ανάπτυξης και την απασχόληση δείχνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί ποσό που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ περίπου το 2023», αναφέρει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τη φινλανδική οικονομία. Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Αντι Ρίνε προβλέπει ότι θα πετύχει τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2023 δημιουργώντας 60.000 νέες θέσεις εργασίας. «Παρακολουθήστε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», δήλωσε χθες στο Ελσίνκι ο Αλασντερ Σκοτ, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Φινλανδία. «Υπάρχει η πιθανότητα, κάτι παραπάνω από πιθανότητα, ο προϋπολογισμός να μην είναι ισοσκελισμένος το 2023», εκτίμησε.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Μίκα Λίντιλα δήλωσε χθες πως ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του κυβερνητικού προγράμματος και πως αυτά «δεν θα γίνουν από μόνα τους, αλλά απαιτείται αποφασιστική δράση». Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2019 η φινλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,25%, από ρυθμό 1,7% το 2018. Για το 2020 το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή