ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EasyJet αντισταθμίζει πλήρως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

i-easyjet-antistathmizei-pliros-tis-ekpompes-dioxeidioy-toy-anthraka-2348981

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet ανακοίνωσε σχέδιο ώστε να γίνει η πρώτη μεγάλη εταιρεία του κλάδου που θα αντισταθμίσει πλήρως όλες τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τα αεροσκάφη της.

Το πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα θα κοστίσει στην εταιρεία περίπου 25 εκατ. λίρες (29,1 εκατ. ευρώ) τον χρόνο, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet Γιόχαν Λούντγκρεν. Οι αεροπορικές εταιρείες δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τους καταναλωτές για να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την πτήση των αεροσκαφών τους. «Οι άνθρωποι περιμένουν όλο και πιο πολύ οι εταιρείες να περιορίσου το αποτύπωμα που έχουν στο περιβάλλον. Αυτό (το σχέδιο) της EasyJet αποτελεί ενδιάμεσο βήμα», δήλωσε χθες από το Λονδίνο ο κ. Λούντγκρεν. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα «δεν αποτελεί την τέλεια λύση, γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα μέχρι να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων τεχνολογικών λύσεων, όπως είναι τα βιώσιμα καύσιμα ή ακόμη και τα υβριδικά (δηλαδή με κινητήρες τζετ αλλά και ηλεκτρικούς) ή ηλεκτρικά αεροπλάνα. Η EasyJet συνεργάζεται τα δύο τελευταία χρόνια με την εταιρεία Wright Electric, η οποία σκοπεύει να παραγάγει πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροσκάφος που θα χρησιμοποιείται για κοντινές αποστάσεις.

Ο κ. Λούντγκρεν είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα της EasyJet για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι λιγότερο δαπανηρό σε σχέση με το να αναλάμβανε ο κάθε ένας καταναλωτής μεμονωμένα το κόστος της αντιστάθμισης. «Είναι μια καλή συμφωνία για τους πελάτες… αναλαμβάνουμε αυτό το κόστος και πετυχαίνουμε περισσότερα χάρη στην οικονομία κλίμακας». Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα αντισταθμίσουν συλλογικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Η IAG, μητρική εταιρεία της British Airways, έχει ανακοινώσει ότι θα αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τις πτήσεις εσωτερικού.

Η EasyJet ανακοίνωσε επίσης ότι τα κέρδη της πριν από την επιβολή φόρων μειώθηκαν στα 427 εκατ. λίρες (498,2 εκατ. ευρώ), χαμηλότερα κατά 26% από πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της αβεβαιότητας που προκάλεσε το Brexit. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2020 είναι ελαφρώς υψηλότερες από το προηγούμενο έτος.