Η απαισιοδοξία επέστρεψε στις ευρωπαϊκές αγορές

Η απαισιοδοξία επέστρεψε στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων έξι εβδομάδων σημείωσαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν σχεδόν όλες στο κόκκινο. Ο λόγος είναι ότι έχει επανέλθει η ανησυχία για την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και η απαισιοδοξία για την προοπτική εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους. Αιτία, η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να εκδώσει ψήφισμα υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας, που απείλησε με «ισχυρά αντίποινα». Την απαισιοδοξία ενέτεινε, άλλωστε, χθες δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, σύμφωνα με το οποίο «ελάχιστοι Κινέζοι πιστεύουν πως η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σύντομα σε κάποια συμφωνία».

Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,84%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης στο -0,48%, ο CAC 40 του Παρισιού στο -0,25% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης στο -0,37%. Μοναδική εξαίρεση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, που έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%. Μεγάλες πτώσεις σημείωσαν οι μετοχές ταξιδιωτικών γραφείων, όπως του βρετανικού ομίλου διαχείρισης αεροδρομίων και σιδηροδρόμων SSP Group, που εξέδωσε προειδοποίηση ότι επίκειται δύσκολο έτος. Ανάμεσα στις μετοχές που σημείωσαν μεγάλη πτώση ήταν εκείνη της Kingfisher, βιομηχανίας αποκατάστασης και ανανέωσης κατοικιών, που υποχώρησε κατά 6,8%. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και την πτώση της ζήτησης σε σημαντικές αγορές εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Μεγάλη πτώση σημείωσε, άλλωστε, και η μετοχή της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, που αναμένεται να πληγεί από την απεργία του προσωπικού της στη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των Χριστουγέννων. Ακόμη, η μετοχή της Swedbank υποχώρησε κατά 3,3%, καθώς η σουηδική τράπεζα κατηγορήθηκε από ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι είχε παραβιάσει το εμπάργκο της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας. Ο κλάδος των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησε επίσης. Αιτία, η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια και ειδικότερα στα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, που οδήγησε σε νέα υποχώρηση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα. Το αρνητικό κλίμα επηρέασε, άλλωστε, τη Γουόλ Στριτ, που κινείτο πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή