Αύξηση δημοσίων επενδύσεων ζητεί η Λαγκάρντ

Αύξηση δημοσίων επενδύσεων ζητεί η Λαγκάρντ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε προχθές τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε ένα αβέβαιο και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Ενέτεινε, έτσι, τις πιέσεις που δέχονται τόσο από την ΕΚΤ όσο και από το ΔΝΤ όσες χώρες της Ευρωζώνης παρουσιάζουν δημοσιονομικά πλεονάσματα για να αυξήσουν τις δαπάνες και να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης στο σύνολό της.

Στην πρώτη της ομιλία υπό τη νέα ιδιότητά της και τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε το τιμόνι της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η Ευρώπη «έχει μια μοναδική ευκαιρία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου επενδύοντας στο μέλλον μας και ενισχύοντας τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου».

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, υποσχέθηκε πως η ΕΚΤ «θα εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης και να αντιμετωπίζει τους κινδύνους».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί το καθοριστικό εργαλείο για να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη τις προκλήσεις των ανατροπών στο διεθνές εμπόριο και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

«Εφόσον αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, πρέπει να τις χειριστούμε με μια κοινή απάντηση, με ένα νέο μείγμα ευρωπαϊκής πολιτικής με πολλά στοιχεία», τόνισε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως «οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα αυτής της απάντησης στις σύγχρονες προκλήσεις».

Οπως ανέφερε, «η νομισματική πολιτική μπορεί να επιτύχει τους στόχους της ταχύτερα και με λιγότερες παρενέργειες όταν συνδυάζεται και με άλλες πολιτικές που στηρίζουν την ανάπτυξη». Οι συστάσεις της στοχεύουν πρωτίστως σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που αντιστέκονται επίμονα σε όλες τις πιέσεις για αύξηση των δαπανών, καθώς αρνούνται να διογκώσουν το δημόσιο χρέος τους.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του το Bloomberg επισημαίνει ότι η Γαλλίδα πολιτικός παίρνει τη σκυτάλη από τα χέρια του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι, και συνεχίζει ακριβώς από το ίδιο σημείο στο οποίο σταμάτησε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης. Στην τελευταία του ομιλία ο κ. Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική, ώστε να μην εναπόκειται μόνο στη νομισματική πολιτική η τόνωση της οικονομίας. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τις ίδιες εκκλήσεις και υπογράμμισε πως οι δημόσιες επενδύσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν «σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τα προ της κρίσης».

Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ευρωζώνη έχει μείνει πίσω όσον αφορά την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της να είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από το 2000 και μετά.

Προκειμένου να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως η Ε.Ε. στο σύνολό της πρέπει να επιτύχει την περαιτέρω ενοποίησή της σε καίριους τομείς, όπως εκείνοι των υπηρεσιών, των κεφαλαιαγορών και του τραπεζικού τομέα.

Και κατέληξε πως κάτι τέτοιο «θα είναι ο παράγοντας που θα αλλάξει την κατάσταση όχι μόνον όσον αφορά τη δική μας σταθερότητα και ευημερία, αλλά και τη σταθερότητα και την ευημερία της παγκόσμιας οικονομίας».

Δεσμεύθηκε, τέλος, πως «στο εγγύς μέλλον» θα παρουσιάσει μια αναθεώρηση της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας.

Ηγετική μορφή

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η πρώτη ομιλία της κ. Λαγκάρντ υπό την ιδιότητα της προέδρου της ΕΚΤ έτυχε θερμής υποδοχής από ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών τραπεζών. Ανάμεσά τους ο Κρίστιαν Σιούινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, τόνισε πως «ήταν η πλέον ενθαρρυντική ομιλία που ακούστηκε εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη». Δεν συμμερίζονται, πάντως, την άποψή του όλοι όσοι παρακολούθησαν την ομιλία της κ. Λαγκάρντ. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ορισμένοι οικονομολόγοι θεώρησαν απογοητευτικό το ότι η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ δεν εξέθεσε τα σχέδιά της για τη νομισματική πολιτική της.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING, τόνισε πως «μέχρι στιγμής η κ. Λαγκάρντ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες πως θα αναδειχθεί σε ηγετική μορφή της Ευρώπης και σε φωνή που θα την εκπροσωπήσει οικονομικά και πολιτικά και όχι στην προσδοκία για μια εσπευσμένη αναδιάρθρωση της ΕΚΤ». Οπως, πάντως, υπενθυμίζουν οι FT, η κ. Λαγκάρντ δεν είναι οικονομολόγος και δεν έχει εντρυφήσει ποτέ στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει πως η 63χρονη νομικός, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αποτελεί πραγματικά μια αντισυμβατική επιλογή για την ηγεσία μιας κεντρικής τράπεζας. Η ίδια θέλησε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι είναι αποφασισμένη να δώσει νέα ώθηση στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης παραθέτοντας λόγια του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης: «Αρχισε με ό,τι είναι αναγκαίο, στη συνέχεια με ό,τι είναι δυνατόν και ξαφνικά κάνεις το αδύνατο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή