ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Αισιοδοξία προκάλεσε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές η είδηση ότι η Κίνα ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Η κίνηση του Πεκίνου ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον, γι’ αυτό και αυξάνει τις πιθανότητες μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Την άνοδο των αγορών επιτάχυνε δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι «πολύ κοντά» στη σύναψη αρχικής εμπορικής συμφωνίας από την περασμένη Παρασκευή, οπότε οι πρόεδροι των δύο χωρών εξέφρασαν την επιθυμία να καταλήξουν σε συμφωνία. Την ίδια στιγμή, η είδηση ότι ο όμιλος LVMH, στον οποίο ανήκουν τα εμπορικά σήματα Louis Vuitton και Bulgari, εξαγόρασε τον οίκο κοσμημάτων πολυτελείας Tiffany έδωσε ανοδική ώθηση στις μετοχές του.

Ενας ακόμη ενθαρρυντικός παράγοντας που τόνωσε χθες την ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείτο ανοδικά από το πρωί, ακολουθώντας τις μετοχές των ορυχείων που επηρεάζονται σημαντικά από τις εμπορικές σχέσεις. Παράλληλα, ο επίσης επιρρεπής σε κάθε μεταβολή στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,67% έχοντας πάρει ώθηση και από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.

Εξάλλου, με κέρδη 0,54% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και με κέρδη 0,84% ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. «Οι αγορές είναι μάλλον αισιόδοξες όσον αφορά την αρχική φάση μιας εμπορικής συμφωνίας, αλλά προφανώς υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα μέχρις ότου καθίσουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του και υπογράψουν κάτι με πιο επίσημο χαρακτήρα», επισήμανε χθες μιλώντας στο Bloomberg ο Γιοούνγκ Γιου Μα, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στην ΒΜΟ Wealth Management.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η αβεβαιότητα παραμένει και οι επενδυτές εξακολουθούν να τοποθετούνται μαζικά σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα. Τα χρηματιστήρια, όμως,  καταγράφουν τον τρίτο συναπτό μήνα με κέρδη. Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, και η Γουόλ Στριτ από την αρχή της συνεδρίασης. Εως αργά το βράδυ οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν άνοδο γύρω στο 0,5%.